Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Központi szolgáltató laboratórium-hálózatot alakítottak ki Szegeden és Debrecenben
Szegeden 2019. december 25. 08:32 Forrás: MTI

Központi szolgáltató laboratórium-hálózatot alakítottak ki Szegeden és Debrecenben

A kutatást és oktatást egyaránt szolgáló, fejlett központi szolgáltató laboratórium-hálózatot alakítottak ki uniós támogatással, csaknem egymilliárd forintból.

Hirdetés

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) közleménye szerint a nagy áteresztőképességű vizsgálómódszerek – köztük a tömegspektrometria, a rendszermikroszkópia, a szekvenálás – közelmúltbeli jelentős fejlődése lehetővé tette a biológiai rendszerek rendszerezettebb, pontosabban és gyorsabb tanulmányozását. Mindez új lehetőséget nyit az emberi betegségek tanulmányozásában és lefolyásuk megértésében.

A 979,7 millió forint uniós és hazai támogatással megvalósult projektben az SZBK-ban, a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) olyan fejlett központi szolgáltató laboratórium hálózatot hoztak létre, amely három fő funkciót ötvöz: kutatási szolgáltatást nyújt, oktató intézményként működik és a legmagasabb technikai színvonalat és kompetenciát képviseli.

A konzorciumot vezető SZBK-ban nagy értékű műszerek beszerzésével biológiai adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó egysejt-omikai laboratóriumot alakítottak ki. Az SZTE-n funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot, Debrecenben pedig a szervezetben termelődő RNS-ek kísérleti módszerekkel történő meghatározását és bioinformatikai elemzését végző funkcionális transzkriptomikai laboratóriumot hoztak létre.

Az újonnan kialakított laboratóriumok a fő egységei lettek a betegségek okait, diagnosztikáját, gyógyítását és megelőzésének lehetőségeit kutató Magyar Molekuláris Medicinai Kiválósági Központnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: SZBK kutatás Szegedi Biológiai Kutatóközpont Szegedi Tudományegyetem Debrecen Debreceni Egyetem Magyar Molekuláris Medicinai Kiválósági Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés