Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Unja a Last Christmast? Irtózik az All I Want for Christmastól? Ciki már a Csengő szól? Hallgasson karácsonyi népi énekeket!
Művház 2019. december 24. 14:25

Unja a Last Christmast? Irtózik az All I Want for Christmastól? Ciki már a Csengő szól? Hallgasson karácsonyi népi énekeket!

Persze létezik számos príma elnyomott karácsonyi pop- és rockdal, de még nálunk is sanyarúbb a sorsa a népi énekeknek. Íme ezek közül néhány. Ráadásul az egyik albumot Szeged (egyik) legjobb népzenésze énekli!

Hirdetés

Mi is az a karácsonyi népének?

Röviden: amit karácsonykor a templomban hall, ha betér. Ráadásul hibázni sem tud, mindegyik felekezetnél „ott vannak”, azaz (majdnem) ugyanazt hallhatja a reformátusoknál, mint az evangélikusoknál vagy a római katolikusoknál.

Ennél kicsit pontosabban, tudományosabban az Országos Széchenyi Könyvtár szerint: a karácsonyi népének „az egyházi népének alkalmi csoportja, amely Jézus születéséről és köszöntéséről szól Mária, az angyalok, a pásztorok vagy ritkábban a hívek szájába adva. Az egyházi népének legnépibb és egyik legnagyobb csoportja, minden keresztény felekezetnél elterjedt. A többi ünnepkör népénekeitől elsősorban örvendező hangvételével tér el. A karácsonyi népénekek templomi szertartások vagy ünnepi szokások keretében hangzottak el, sőt meg is jelenítették őket, lásd lentebb.

Tartalom és alkalmak szerint csoportosíthatók. Jelentős részben a régibb réteghez tartoznak a népi jellegű betlehemi pásztorénekek (pastorellák), részben templomi, részben betlehemi énekek, amelyek a többi betlehemi énekkel együtt a kisded Jézus köszöntéséről és megajándékozásáról szólnak; a szegényes betlehemi istállót szembeállítják a gazdagok palotájával, naiv realizmussal fejezik ki sajnálkozásukat. Részben a pásztorénekekben felajánlják szolgálataikat és saját hajlékukat. A Mária-énekek különálló, alkalmi csoportja is Jézus egyszerű származását hangoztatja, a XVII-XVIII. századi bölcsődalok barokkos gazdagságúak, részben még a virágénekek fordulatait őrzik.

A karácsonyi népénekek jelentős része örömének; köztük van egyházi fogantatású ének. A természet is együtt örül az emberrel. A kisded Jézust szinte elhalmozzák díszítőjelzőkkel, magas méltóságnak hirdetik. Némely változat középkorias emlékeket őrzött meg.”

Nézzünk, hallgassunk akkor ezek közül néhányat!

A Kaláka hivatalos YouTube-csatornáján jó pár karácsonyi népdalt, népi éneket összefogott. Nemcsak ők éneklik, hanem Cseh Tamás, Csík János, Ferenczi György a Rackajammel, Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Bolyki Brothers.

A másik komplett album, amit figyelmükbe ajánlok, az Takács Éva Karácsonyi magyar egyházi népénekek – Jézus születésének története Lukács evangéliuma szerint című albuma.

Kallai-Takács Éva szegedi előadóművész, előbb a Zeneakadémia népi ének szakán végzett, majd a citera–koboz–tekerő szakon is tanári diplomát szerzett. Jelenleg a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskolában tanít citerát és népi éneket.

gszl

Nyitóképünk a Fortepanról való. Minden bizonnyal próbafelvétel, mert senki nem figyelt a fotósra, senki nem néz még csak a kamera környékére sem...

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: karácsony népzene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés