Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Anyu már megint megcsókolta a Mikulást. Itt a Szeged.hu karácsonyi zeneválogatása!
Művház 2019. december 24. 16:55

Anyu már megint megcsókolta a Mikulást. Itt a Szeged.hu karácsonyi zeneválogatása!

Idén eddig hányszor hallotta a Last Christmast? Nyugodt lehet, itt egyszer sem fogja.

Hirdetés

Az alábbi dalok és klipek valamilyen formában mind a karácsonyhoz kapcsolódnak. Nem állítjuk, hogy ezek a legjobb ünnepi videók és dalok, de messze nem is a legrosszabbak. A válogatás készítésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy ne az unásig hallott zenéket szedjük elő. Szerintünk minden szempontból jobb lenne ezeket hallani olyan gyakorisággal a következő napokban, mint a Last Christmast vagy az All I Want for Christmas Is You-t szoktuk.

Ez a válogatás a tavaly karácsonykor megjelent összeállításunk bővített, frissített változata.

Elton John – Step Into Christmas

A klasszikus, fülbemászó, háromperces popdalok egyik legnagyobb mestere pályájának csúcsévtizedében írta ezt a karácsonyi dalt, így aztán pontosan olyan is, mint amire ezek alapján számítani lehet: hibátlan. Mint ahogyan az eredeti videoklipje és a Gilbert O'Sullivan Show-ban előadott produkciója is.

Julian Casablancas – I Wish It Was Christmas Today

A The Strokes frontemberének tíz évvel ezelőtti, sordó lendületű karácsonyi dala egy pillanatra nem hagyja leülni az embert. Akkor érdemes lejátszani, amikor már kókadozik a rokonság és a barátok a bejgli-túladagolástól.

Lady Gaga feat. Space Cowboy – Christmas Tree

Ez a dal 2008 karácsonyán jelent meg, amikor Lady Gaga már nagyon sikeres volt, de azt még senki sem sejthette, mekkora ikonná válik hamarosan. Rövid és egyszerű, jól ismert karácsonyi témát dolgoz fel (The Little Drummer Boy), humoros-provokatív szöveggel. Hivatalos videoklipje nincs, ennek a két fiatalnak a mókázása viszont jól illik hozzá.

Emmy The Great & Tim Wheeler – Home For The Holidays

Amikor egy dal a refrénnel kezdődik, az általában nem sok jót ígér, ennek ellenére a Home For The Holidays mégis egy jó karácsonyi dal: minden benne van, amit a műfaj megkövetel, de nem esik felesleges túlzásokba. A klipjében tombolnak a kötött pulóverek meg a rénszarvasminták, és egyre csak fokozódik a vibrálás a szereplők között. Aki arra kíváncsi, milyen egy rettentő romantikus karácsonyi hipszterbuli, az most célba ért.

Smith & Burrows – When The Thames Froze

Tom Smith (Editors) és Andy Burrows (Razorlight, We Are Scientists) dala és klipje pontosan úgy működik, mint az előző: minden megvan benne, amitől giccses, klisés, csöpögős borzalom lehetne, mégsem az. Az arányok pont úgy lettek eltalálva, hogy mindaz, amit látunk és hallunk, még éppen nem válik bicskanyitogató hatásvadászattá, és képes megmaradni egy egyszerű, kellemes, teljesen vállalható karácsonyi dalnak. Ez pedig nagy erény ebben a műfajban, hiszen sokkal több van olyanból, ami erre nem képes.

Sia – Snowman

Úgy is le lehet mérni valakiről, hogy mekkora sztár a popbizniszben, hogy készített-e már karácsonyi albumot. Van az a pont ugyanis, amikor ez nagyjából elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy az illető miként teljesíti a feladatot. Az ausztrál Sia 2017 novemberében adta ki saját ünnepi lemezét, amin a Snowman volt a legjobb dal. Ezzel az elmúlt évtized egyik legfigyelemreméltóbb dalszerző-énekesnője ismét bizonyította rendkívüli tehetségét, valahogy így kell napjainkban giccsmentes, őszinte, mégis széles közönségnek szóló karácsonyi dalt írni (és persze előadni).

Sufjan Stevens – That Was The Worst Christmas Ever!

Sufjan Stevens, detroiti énekes-dalszerző és multi-instrumentalista kis túlzással bármihez nyúl, az egycsapásra arannyá válik, így nincs abban semmi meglepő, hogy amikor minden idők legrosszabb karácsonyáról énekel, az valójában olyan gyönyörű és megható, hogy legszívesebben újra és újra meghallgatnánk. Meg is hallgatjuk!

Pentatonix – Carol of the Bells

A Carol of the Bells ugyan pont nem az a karácsonyi dal, amit ne hallanánk gyakran az ünnepek idején, a népszerű vokálegyüttes, a Pentatonix verziójában viszont talán nem jön velünk szembe minden sarkon. És amúgy az megvan, hogy ez a hagyományosan amerikainak tartott karácsonyi dal eredetileg egy ukrán kórusmű volt?

Gwen Stefani – You Make It Feel Like Christmas ft. Blake Shelton

Egy másik népszerű és rendkívül tehetséges énekesnő is 2017-ben jutott el oda, hogy karácsonyi albumot adjon ki. A No Doubt-tal befutott, de szólóban is mindig érdekes Gwen Stefani erről a lemezről tavaly karácsonyra időzítette countryénekes pasijával közösen felvett tempós, táncos, jókedvű karácsonyi dalát, aminek így még nem volt ideje annyiszor szólnia, hogy az agyunkra mehessen. 

The Brian Setzer Orchestra – Run Run Rudolph 

A Run Run Rudolph (eredetileg Run Rudolph Run) a tengerentúlon egy igazi klasszikus, Chuck Berry óta millióan elénekelték már, és máig gyakran előkerül, ha táncolni kell a karácsonyfa körül. A Stray Cats nevű rockabilly-zenekarral világhírűvé vált Brian Setzer is rendszeresen játssza karácsonyi koncertjein, örömteli lenne, ha többen ismernék ezt a verziót idehaza is. Rajtunk nem múlik!

Lemmy – Run Run Rudolph

És hogy mennyire sokan énekelték már el saját stílusukban az előző dalt, arra itt egy remek példa: még Lemmy-féle verzió is van belőle. Ez egyébként már csak azért is aktuális, mert a legendás Motörhead-frontember éppen ma ünnepelné a 74. születésnapját, pár nap múlva pedig a halálának lesz a negyedik évfordulója (igen, szerintünk is hihetetlen, hogy már négy éve nem él a halhatatlan Lemmy!), így akibe szorult egy kis jóérzés, az most, karácsony ide vagy oda, feltekeri a hangerőt, aztán hadd szaladjon Rudolf!

Ten Benson – Black Snow

Ennek a londoni rockzenekarnak ez a 2000-ben megjelent dala szöges ellentéte a fehér karácsony hangulatának. A klipjében a főszereplő két kisgyerek rémálma válik valóra: karácsony reggelén arra ébrednek, hogy minden fekete, odakint fekete hó hullik, és még a Mikulásnak is fekete a szakálla, ráadásul rámászik az anyjukra. Olyan súlyos az élmény, hogy a végig kétségbeesett gyerekek egy idő után inkább átpártolnak a sötét oldalra, nincs mit tenni. Tökéletes klip a karácsonyi csillogástól zsigerből viszolygóknak.

AC/DC – Mistress for Christmas

És ha már rockkarácsony, akkor naná, hogy az AC/DC karácsonyi dala is itt van, bár ez azért egy kicsit másképpen karácsonyi, mint a fentiek. A dal ugyanazon az 1990-es albumon (The Razors Edge) jelent meg, mint az együttes egyik legismertebb slágere, a Thunderstruck, és nem egy már ismert dal feldolgozása, hanem teljesen saját szerzemény.

The Ramones – Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight)

Bár a The Ramonest nem a karácsonyi dalaikról szokás ismerni, ehhez a 1989-es számukhoz még klip is készült. A három és fél percből alig több mint két perc a zene, a többiben egy pár egyre eldurvuló veszekedését, kibékülését, majd újra összeveszését láthatjuk. Ehhez pedig viccesen passzol a dal Joey Ramone által írt szövege. Remek háttérzene lehet a karácsonyfa árnyékában civakodó szerelmeseknek.

Poly Styrene – Black Christmas

A punk-alapvetés X-Ray Spex legendás énekesnőjének, a hetvenes évek egyik legkülönlegesebb-legkülöncebb női előadójának 2010-es Black Christmas című felvétele egy tökéletes anti-karácsonyi dal, zeneileg és témáját tekintve egyaránt. És talán éppen ezért működik annyira jól, és jut eszünkbe lassan tíz éve minden decemberben. A dubos, reggae-s alapokra felépített dalban Poly Styrene lánya is közreműködött, aki a szitén nem tipikusan ünnepi hangulatú videoklipben is szerepel. Az énekesnőnek egyébként a 2010-es volt az utolsó karácsonya, 2011 áprilisában elhunyt :(

James Brown – Soulful Christmas

A karácsony kapcsán viszonylag ritkán jut az ember eszébe a dögös jelző, ahhoz viszont, hogy ez mégis megtörténjen, elég csak rábízni magunkat James Brownra, aki ezzel a dallal kíván kellemes karácsonyt és boldog új évet a maga utánozhatatlanul dögös stílusában.

Run-DMC – Christmas In Hollis

Minden idők legjobb karácsonyi rapszáma a videoklipjével együtt igazán tökéletes. Lehetetlen gyöngyszemeket kiemelni belőle, hiszen egyetlen hatalmas igazgyöngy az egész. Persze, nincs min csodálkozni, ezek az arcok nem tudtak hibázni.

Amy Winehouse – I Saw Mommy Kissing Santa Claus

Amy Winehouse-ról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a populáris zene történetében kevés hozzá fogható tehetségű énekesnő állt a színpadon. Tragikusan rövid pályája során nem sok karácsonyi dalt lehetett tőle hallani, ennek az 1950-es években íródott dalnak a 2004-es felvétele az egyik ilyen. Akkor már túl volt első nagylemezén, volt már néhány jól mutató díja és jelölése, de a világ még csak éppen kezdte felfogni, mekkora tehetséggel is áll szemben. A BBC Radio 2 karácsonyi műsorának felvételén mindössze 21 évesen énekelte el az I Saw Mommy Kissing Santa Claus-t úgy, ahogyan arra csak a legnagyobb souldívák képesek. A fiatal Aretha Franklintől lehetett hallani hasonlókat.

Eartha Kitt – Santa Baby

Szintén egy klasszikus, amit rengetegen énekeltek és dolgoztak már fel Madonnától kezdve Kylie Minogue-on és Michael Bublén át Ariana Grandéig. Az eredeti, 1953-ban felvett Eartha Kitt-dal viszont, pláne Magyarországon, nem mondható, hogy agyon lenne játszva. Hallgassuk meg!

The Pogues & Kirsty McColl – Fairytale of New York

Amikor minden idők legjobb karácsonyi dalait igyekeznek megtalálni bárhol a világon, ahol az emberek fogékonyak a tisztességes könnyűzenére, ez általában ott szerepel az élmezőnyben. Ennek ellenére, vagy éppen ezért nálunk viszonylag kevésbé ismert, de legalábbis nem játsszák rongyosra a rádiók minden évben, ezért is állhat most itt. 2007-ben cenzúrázni akarta rádióiban a BBC, arra hivatkozva, hogy a bevándorló ír szerelmespár ünnepi marakodásáról szóló duett néhány sora rossz érzéseket kelthet egyesekben, de a széles körű felháborodás hatására végül mégis letettek a dologról. A videoklipje jól passzol a dalhoz és az ünnepi hangulathoz, egy rövid jelenetben pedig még a fiatal Matt Dillon is szerepel.

Elvis Presley – In the Ghetto

Nem kifejezetten karácsonyi dal, viszont emlékeztethet bennünket arra, hogy sokan vannak, akiknek a napjai most is a nélkülözésről, a küzdelmekről szólnak, és hogy a lehetőségeinkhez mérten nemcsak ilyenkor, hanem az év többi részében is segítsünk a rászorulókon. Ha pedig mindez eszünkbe jut Elvis sorait hallgatva, akkor máris karácsonyibb dallá vált, mint a legtöbb azok közül, amiket az ünnepek során jártunkban-keltünkben hallani fogunk.

Bugge Wesseltoft – Stille Nacht

A zseniális norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft lényegében bármit játszik, az különleges, izgalmas, lenyűgöző és inspiráló. Ha pedig konkrétan a Csendes éjt zongorázza improvizációkkal tarkítva, akkor az mindezeken túl még ráadásul tökéletes zenei aláfestése is lehet a szenteste legszebb pillanatainak.

Soerii & Poolek – Ez a karácsony

A több zenekarból is ismert Takács Zoltán és Kovács Gergely Soerii & Poolek néven elkövetett zenei komolytalankodásaiból természetesen nem maradhatott ki, hogy néhány évvel ezelőtt készítsenek egy karácsonyi dalt is, amit idén is érdemes legalább egyszer meghallgatni. Mert humorra ilyenkor is nagy szükség van.

Varga Viktor feat. Zabos Regina – Karácsonyka

Na, annak története van, hogy ez a dal miként kerülhet ide. Garai főszerkesztő pár hete azt kérte, hogy írjunk erről a klipről, merthogy Szeged környékén forgatták és környékbeliek szerepelnek benne. Ez meg is történt, én pedig azóta nem tudom kiverni a fejemből, ahogy Varga Viktor azt énekli, hogy "A Télapó nem ért rá, úgyhogy én jöttem el..." És ha már ezzel kell együtt élnem az ünnepek alatt, hát nem hagyhatom ki innen sem, osztozzunk együtt benne a Drága Olvasókkal, hátha úgy egy kicsit könnyebb lesz.

Ráadás: karácsonyi albumok

Bad Religion – Christmas Songs

Ahogy a The Ramones-nak vannak karácsonyi dalai, úgy a kaliforniai punkszcéna (gszl-nek szeretettel!) alapzenekara, a Bad Religion is kiadta a maga ünnepi lemezét még 2013-ban. Kilenc felvétel, kevesebb mint húsz perc az egész lemez, benne ismert dalokkal, de persze nem úgy, ahogy általában hallani szoktuk őket. Aki legszívesebben pogózni szeretne a karácsonyfa körül csillagszóróval a kezében, annak ezt ajánljuk az ünnepekre.

Jethro Tull – The Jethro Tull Christmas Album

„Fantasztikus fuvolafutamok Ian Andersontól, olyan remek dalcímekkel, mint az A Christmas Song, vagy az Another Christmas Song” – mondja Garai Szakács László főszerkesztő a legendás brit zenekar 2003-as karácsonyi lemezéről, ami máig az utolsó stúdióalbumuk. Meg azt is mondja, hogy ez nem maradhat ki egy karácsonyi zeneválogatásból. És milyen igaza van, nem is maradt ki!

Csendes éj – Stille Nacht – Music for Christmas

Hála az internetnek, na meg persze annak, aki digitalizálta, a YouTube-on elérhető a Csendes éj című válogatáslemez, ami annak a nyolcvanas években bakeliten számtalan háztartásban számított a szenteste szerves részének. Tényleg a legalapvetőbb karácsonyi dalok és zeneművek hallhatók rajta, így ez esetben el kellett engednünk azt a kritériumunkat, hogy ne számtalanszor hallott zenéket gyűjtsünk össze, ám mivel ezeket ezekben a változatokban egész egyszerűen lehetetlen elcsépeltnek nevezni, úgy gondoljuk, senkinek nem válik kárára, ha az este csendesebb perceiben ebbe is belehallgat.

Amikor pedig már, szenteste ide vagy oda, de elege van az éneklő emberekből, na akkor érdemes olyasmire váltani, mint az alábbi válogatás, aminek a legfontosabb jellemzője, hogy nem sok vizet zavar, szépen meghúzódik a háttérben, és bármit lehet közben csinálni az ajándékbontástól kezdve a gyomorrontással fetrengésig bezárólag.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jazz karácsony pop punk rock soul ünnep videoklip zene zenehallgatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés