Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 24. 08:11

Kereskényi Sándor: Ha most tudunk segíteni, akkor máskor miért nem?

Tizenkilenc éve vezeti a Szeged Honvéd téri Református Egyházközséget Kereskényi Sándor. Azt mondja, a karácsony üzenetét tovább kellene vinnünk a következő esztendőre.

Hirdetés

Az adventi időszakban talán a hívők és a nem hívők is jobban vevők az ünnepi üzenetekre. Milyen üzenettel készülnek karácsonyra?

– Ez a lelkészek kihívásait tekintve egyik legérzékenyebb pontunk. Régóta prédikálunk a karácsonyról, ezért két dolgot kell figyelembe vennünk: tartózkodni kell attól, hogy újat próbáljunk mondani, olyasmit, ami nincs benne a Szentírásban, mert az csupán hatásvadászat. Ugyanakkor igyekszünk annyira új módon elmondani a történetet, hogy azoknak is eljusson a szívébe és lelkébe, akik évtizedek óta hallgatják a Szentírást.

És milyen üzenet jön ki az „egyenlet” végén?

– Ennek az „egyenletnek”, mint üzenetnek egyetlen megoldása van: az Isten testté lett. Az az Isten, aki az eget és a földet teremtette, azzal a Szentlélekkel, aki ott volt a teremtéskor, úgy döntött, megmenti az embert: az életét adja érte, megmenti a kárhozattól, legyőzi a halált, és örömöt szerez neki az emberi életben és utána abban is, ami hitünk szerint elkövetkezendő. Ez azt jelenti: az Isten olyan döntést hozott, hogy ő, aki szellem és lélek, emberi formát, testet vesz föl – Pál apostol levelében a filippiekhez gyönyörűen leírja: nem tekintette zsákmánynak az isteni voltát, hanem emberré lett – és végigélte mindazokat, amelyeket mi, emberek végigélünk. A bűn kivételével. A kísértést ugyanis többször érezte, de nem engedett neki. Ez a karácsony üzenete. Megszületett Jézus, és ez vezet el húsvétig, mert a karácsonyon túl csak egy üzenet van még: a húsvét, vagyis az, hogy Jézus meghalt értünk a kereszten és feltámadt harmadnapon. Ezzel azt bizonyította: mindaz hiteles, amit megtanított nekünk.

– Hogyan fordulunk mi emberek mostanában egymáshoz?

– Ha nem minden napunk karácsony, a fentebb említett dolgok tekintetében, akkor – furcsán hathat egy lelkésztől, de – fölösleges a karácsonyt ünnepelni. A karácsony a hétköznapi felfogásban a szeretet, az öröm, a családi találkozások ünnepe. Biztos vagyok abban, hogy Krisztus örül akkor, amikor az emberek összegyűlnek, és úgy ünneplik meg a családi kötelékeket, hogy valami felsejlik az eredeti ünnepből, a karácsonyból. Ha mások nem, ilyenkor a gyerekek rákérdenek: mi az a karácsony. Rengeteg felnőtt zavarba jön, és azt válaszolja: a karácsony lényege a karácsonyfa, az adventi koszorú készítése és az ajándékozás. Pedig nem erről van szó. Karácsonykor Krisztus születését ünnepeljük. De ki az a Jézus Krisztus? Miért hisznek benne – jöhetnek az újabb kérdések. Mindezek arra késztethetik a felnőtteket, hogy foglalkozzanak a témával. Ez segít célba érni a karácsony üzenetének.

– Van foganatja a bibliai történeteknek, a karácsony üzenetének?

Úgy hiszem, az emberek vágynak rá. Valahol mindenkiben megvan a mentális szükséglet az értékek keresésére. Magam is sokfelé kerestem értékeket mindaddig, amíg nem találtam rá Jézus Krisztusra. Huszonhat éves koromban úgy döntöttem, hogy benne találom meg, amit kerestem. Ha valakinek van szellemi igénye az új keresésére, arra, ami megoldás az élete kérdéseire, akkor érdekes lesz számára a karácsony üzenete is.

– Félni kell attól, hogy karácsonykor jobban megnyílik a szívünk vagy legyen inkább az ünnep egyfajta fogódzó?

Rátapintott a lényegre. Az emberek a karácsonyi időszakban megkérdezhetik maguktól: ha most tudok segíteni, akkor máskor miért nem? Ha most fontos a szeretet, akkor máskor miért nem? Ez valóban frusztrálja az embert, de hiszem azt, hogy Istentől jön az érzés, ami a következő lépésre késztet. Ha tudok jó lenni, ki veheti el tőlem ezt a jóságot? Amikor segítek és jó vagyok, szeretnek engem. Ez jó érzés. Ezt a szeretet kell keresni minden nap, így érzés- és értékközvetítővé válik a karácsony az egyén számára. Ez is Isten munkája az emberben.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egyház karácsony református lelkész karácsonyi gondolatok Kereskényi Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés