Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 23. 07:44

Tíz film és egy sorozat, amit látni kellett idén

A Szegedi Tükör gyűjtésében olyan filmek szerepelnek, amelyek valamiért kihagyhatatlanok szinte bármilyen komolyabb hivatalos vagy nem hivatalos filmes listáról, és valóban jók is.

Hirdetés
Hirdetés

Filmajánló listákat készíteni a világ legegyszerűbb és legnehezebb dolga egyszerre. Adott ugyanis számos rangsor, de ezekkel óvatosan kell bánni: a producerek és a forgalmazók igényei miatt gyakran olyan filmek is felkerülnek a listákra, amelyeknek nem biztos, hogy helyük lenne rajtuk. Ugyanakkor az önös tetszést is háttérbe kell helyezni.

1. Joker

Ebből nem engedünk, egyértelműen a Joker az év filmje. És nem azért, mert képregényfilm. A Joker a lélek- és a lélektelenség ábrázolásának olyan magas szintjét érte el, ami kivételes a filmművészetben. Tehát mielőtt még bosszankodna, nézze meg újra, és koncentráljon Joaquin Phoenix színészi játékára, az általa megformált karakter személyiségtorzulására, és annak fizikai megjelenítésére. A Jokerben nem az a kérdés, hogy az események megtörténnek-e, és nem is az a kérdés, hogy miért úgy történnek, ahogy. Olyan személyiségrajzot látunk, amiben minden aprólékosan felépített és megrajzolt. A történet is lebilincselő, a látvány tökéletesen megfelelő, de egyik sem több annál, mint amennyire szükséges ahhoz, hogy Joker lelkére és figurájára koncentráljunk. Joaquin Phoenix mestermunkája ez a szerepmegformálás.

2. Élősködők

Pong Dzsunho dél-koreai rendező filmjét Arany Pálmával díjazták Cannes-ban. Az Élősködők egy hajszállal maradt el a listánk első helyezettjétől. Csak egy példa: a Rotten Tomatoes oldalán egy időben 307 kritikus értékelése alapján, 99 százalékon állt a film, de máshol sem ment 9 pont alá a 10-es skálán. A vígjátéknak csúfolt fekete komédia és dráma elemeit ötvöző film – hasonlóan a Jokerhez – a társadalmi különbségeket boncolgatja, csak teljesen más módszerekkel. Egy kevésbé tehetős dél-koreai család és egy gazdag família viszonyát ábrázolja, miközben a „kevésbé tehetősék” fokozatosan beszivárognak „gazdagékhoz”. Az alkotás az Oscar egyik esélyese a legjobb külföldi film kategóriában.

3. 1917

Mit kezdjen a listaíró egy olyan filmmel, amiről mindenki tudja, hogy remekül sikerült, de csak december 25-én mutatják be az Egyesült Államokban? Bátran ráteszi egy ilyen listára. Sam Mendes első világháborús eposzát hónapok óta várja a szakma, az előzetes reakciók pedig 10-ből 9 pontosra teszik az alkotást. De ez kit érdekel azóta, hogy a Fegyvertelen katonát is lehúzták egyesek? Vagy mióta sokaknak nem tetszett a lassúságával zseniális Dunkirk? Senkit. Egy olyan világban, ahol még A legsötétebb órában Gary Oldmant sem díjazták eléggé Sir Winston Churchill megformálásáért, igenis előre rajongunk az 1917-ért. A háborús eposzban két fiatal brit közlegény azt a feladatot kapja, hogy továbbítsanak egy üzenetet az ellenséges vonalak mögé, amely 1600 ember életét mentheti. Eközben megtapasztaljuk a Nagy Háború borzalmait. Jó lesz.

4. Az Ír

Különleges hangulatú film Az Ír. Frank Sheeran történetét Charées Brandt Hallom, szobafestő vagy című regénye alapján vitte vászonra Martin Scorsese. Az Ír lassú, vontatott, ezért többen is lehúzták, pedig nagyon is jól sikerült. Remek dialógusok közepette „utazunk” a történelem néhány jelentős eseményén az 60-as évektől a 90-es évekig, miközben elénk tárul a maffia és a politika összefonódása.

5. Lótolvajok

A Lótolvajok Per Petterson író regényének filmes adaptációja Hans Petter Moland rendezésében. Egy idős, visszavonuló férfiről szól, aki előtt felelevenedik a gyerekkora, miután visszatért gyermekévei helyszínére. Apa-fiú történet, ami az emlékek mélyülésével fájdalmassá válik. Moland olyan filmet rendezett, ami bizonyítja, hogy nem kell mindig agyonjátszani a szerepet, sőt a szerep is önmagában egy eszköz a rendező kezében a történetmeséléshez. A Lótolvajokban mesél az erdő, a hangok, a zene és a csodálatos képek.

6. Volt egyszer egy Hollywood

Higgye csak el az, aki akarja, hogy Quentin Tarantino filmje nem jó, mi nem törődünk ezzel. Vannak ugyanis képírók, akiknek a történetmesélését úgy kell szeretni, ahogy van. Ráadásul a filmet nehéz nem önreflexív alkotásként nézni, ugyanis a történet pályafutásuk végén járó színészekről szól, akik félnek az újtól, a változástól, a kortól, amiben már nem tudnak eligazodni, amit nem értenek. Egy letűnt kor tökéletes lenyomata a film, amit áthat a szomorúság. A színrevitel, a filmes megvalósítás tökéletes. A mester maga vallotta be, hogy úgy érzi, az ő pályája is a vége felé közeledik, ezért is érdekes a Volt egyszer egy Hollywood.

7. Jojo Nyuszi

Kanadai filmet egy ilyen listára? Igen, Taika Waitti alkotásának itt a helye. Furcsa cím, Jojo Nyuszi, de nem is ezért érdekes ez a mozi. Elég azzal kezdeni, hogy a tragikomédia alaptörténete szerint egy német kisfiú a második világháború idején azt képzeli, hogy Adolf Hitler a barátja. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor kiderül, a lelkes „barnainges” kisrác anyja rejteget egy zsidó kislányt a házukban. A képi megoldások, a színészi játék, a hangulat és a történet miatt is elsőrangú a film.

8. Rocketman

Népszerűek, a szakma és a közönség számára mégis megosztóak a zenés filmek. A Rocketman Elton John életét mutatja be: a popzene egyik legnagyobb zsenijét látjuk felnőni a vásznon. Mégis, nem az ismert Elton John-slágerek miatt kívánkozik a listánkra a Rocketman, hanem Taron Egerton színészi játéka és Dexter Fletcher rendezői megoldásai miatt, amivel egyrészt a fantáziavilágot jeleníti meg a filmben, másrészt a elénk tárja a film egyik nagy erősségét: a pszichikum ábrázolását. A Rocketman elmeséli azt, hogy miként lett Reginald Kenneth Dwightból, egy szeplős, szemüveges, dundi angol kisfiúból Sir Elton Hercules John, a popsztár. Ez pedig sehogy sem egyszerű, a filmnek mégis sikerült.

9. Az aszfalt királyai

Kicsit unalmas, amikor az amerikaiak mindenáron a legjobbak akarnak lenni mindenben, aztán persze vagy sikerül, vagy nem. Unalmas, de csak addig, amíg nem látjuk meg, hogy miért vágynak erre, és miként érik ezt el. Az eredeti címében Ford v Ferrari az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyről szól, amikor is Carroll Shelby és csapata az általuk fejlesztett Ford GT40-essel megpróbálják legyűrni a Ferrarit. Matt Damon és Christian Bale, szuper autók és remek filmes megoldások repítik a listánkra ezt a filmet.

10. Akik maradtak

F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című alkotását Tóth Barnabás filmesítette meg, de ő a film egyik forgatókönyvírója és dramaturgja is. Az Akik maradtak röviden holokauszt-túlélők barátságáról és gyógyulási folyamatáról szól, hosszabban pedig mindazokról az elképzelhetetlen érzésekről, élethelyzetekről látunk egy alkotást, amelyeket a zsidóság átélt a világháborút követően. „ – Szerintem mi jártunk rosszabbul.  – Mint?  – Mint , akik elmentek.” – hangzik el a filmben, amit már csak azért is érdemes megnézni, mert ezt az alkotást nevezi Magyarország a 2020-as Oscarra.

Sorozat: Csernobil

Az HBO saját gyártású sorozata az egyik legjobb, amit sorozat műfajban készítettek eddig. A téma eleve érdekes: a csernobili atomerőműben történtek az egész világot megrázták 1986-ban. Az öt rész mintegy hat óra alatt meséli el a történetet, tehát inkább tekinthető egy nagyon hosszú történelmi katasztrófafilmnek, mint klasszikus sorozatnak. Minden nemében zseniális alkotásról van szó, ami semmi mást nem tesz, mint igyekszik hitelesen bemutatni egy eseménysort, amit annakidején megpróbáltak elhallgatni. Nem is kell ennél több.

Ezeket ajánljuk karácsonyra:

1. Házassági történet (Belvárosi Mozi)
2. Múlt karácsony
3. Star Wars: Skywalker kora (Belvárosi Mozi)
4. Klaus – A karácsony titkos története
5. V. Henrik
6. Dumbó
7. Az oroszlánkirály
8. Szívek királynője
9. Családi karácsony (Belvárosi Mozi)
10. A kis kedvencek titkos élete 2.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi ajánló

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés