Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 22. 13:46

Egymilliméteres Dávid-szobrot nyomtattak svájci kutatók

Michelangelo Dávid szobrának miniatűr másolatát készítették el a zürichi műszaki egyetem (ETH) kutatói, akik az általuk kifejlesztett különleges háromdimenziós nyomtatási módszer lehetőségeit akarták ezzel bemutatni.

Hirdetés

A szobor talapzatával együtt csupán egy milliméter magas, és nem márványból készült, mint a reneszánsz géniusz 5,7 méteres szobra, hanem rézből.

Az ETH bioszenzorok és bioelektronika laboratóriumának professzora,

Tomaso Zambelli vezette kutatócsoport néhány éve fejlesztette ki azt a 3D-s technológiát, amellyel nanométer és a mikrométer nagyságú fémszerkezeteket készíthetnek.

A folyamat alapvető alkotó eleme egy mikropipetta, amelyet összekötöttek egy konzolos tartóval, ez teszi lehetővé, hogy megfigyeljék azt az erőt, amellyel a pipetta hegye érintkezik az anyaggal. Ily módon a kutatók képesek elektromechanikusan olvasztott fémeket juttatni egy elektromos áramot vezető anyagra nagy pontossággal.

A folyamatot automatizáló optikai erőmérőnek köszönhetően rétegről rétegre lehet miniatűr fémszerkezetet építeni. Giorgio Ercolano továbbfejlesztette ezt a technológiát, különösen, ami a folyamat gyorsaságát illeti.

Korábban a kutatók főként csak kicsiny oszlopokat vagy gyűrűket készítettek ily módon. „A módszer azonban lehetővé teszi, hogy mindenféle bonyolult szerkezetet és geometriát nyomtassunk” mondta Ercolano, aki kollégáival a Micromachines című folyóiratban mutatta be eredményeiket.

Ercolano két méretben készítette el a Dávid-szobrot: ez első egy milliméter magas, a második egytizeddel kisebb. A kisebb szobor akkora, mint a nagyobb talapzata.

Ez a nyomtatási folyamat leginkább az elektronikai ipar érdeklődését keltheti fel. A gyártók ezzel a módszerrel összekapcsolhatnak számítógépes chipeket vagy még pontosabban képesek helyreállítani mikroelektronikai rendszereket. Más fémeket mint a platina, az arany, a nikkel és az ezüst is fel lehet használni hozzá, de a rézre van a legnagyobb kereslet. „Tíz érdeklődőből kilenc a rézről kérdez” mondta Ercolano.

(fotó: Giorgio Ercolano/Exaddon)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 3D-nyomtatás Dávid Michelangelo Svájc szobor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés