Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 22. 10:08

Tíz könyv, amit ajándékba adhat karácsonyra

Az összeállításnál törekedtünk a műfajok és a témák sokféleségre, tudva, hogy sokfélék vagyunk, különböző ízlésűek és érdeklődésűek. Abban a reményben bocsátjuk az olvasó elé a listát, hogy mindenki megtalálhatja a magának való könyveket.

Hirdetés

Nem az ebben az évben legnagyobb példányszámban eladott könyveinek listáját találja itt az olvasó. Olyan könyveket gyűjtöttünk egybe, amelyek iránt kimagaslónak mondható a közönség érdeklődése, és amelyeket jó szívvel tudunk olvasásra ajánlani.

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

Nem, ennek a történetnek szinte semmi köze az orosz költőhöz és a 19. századhoz. Vérbeli magyar regény, amely egy olyan megejtő természetességgel kalauzolja át az olvasót a 20. és a 21. század Magyarországán, mintha ennél a bűvészmutatványnál semmi sem volna magától értetődőbb. A Kitömött barbár című regényével ámulatba ejtett Péterfy Gergely olvasóit, sokan gondolhatták: megismételhetetlen ez a teljesítmény. Tévedtek. A szerelem az életet uraló, legmeghatározóbb érzés, ami nélkül semmi értelme a földi létezésnek. Ha valaki hisz benne, azért olvassa el Péterfy Gergely regényét, ha valaki nem, akkor azért. És a végén ne szégyellje bevallani: a regény képes arra, hogy megváltoztasson bennünket.

Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Hiába elkoptatott kifejezés, erre a könyvre maradéktalanul igaz: hiánypótló. Alcíme azonnal útba igazít: A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig. Az Index újságírója elképesztő tudásanyaggal rekonstruálta, hogyan született meg a magyar alvilág az 1970 évek elején-közepén. Öt fejezetben, időrendben haladva rendkívül olvasmányos módon írja le, kik és mit tettek azért, hogy valódi nagyhatalommá váljon a magyar alvilág. A szerző figyelmét nem kerüli el, hogy megmutassa, hazánkban milyen társadalmi és gazdasági változások zajlottak le az elmúlt öt évtizedben, és mindez milyen hatással volt az alvilág tevékenységére.

Edward Snowden: Rendszerhiba

Hogyan lehetséges, hogy a CIA mellett működő Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) névtelen, sokadrangú hivatalnokának nevét néhány nap alatt megismerte a világ? Edward Snowdennel még ennél is több történt. Neve fogalommá vált. Elsőként az angol Guardian két újságírójának tálalt ki Hongkongba szökött Snowden arról, miféle munkát végez az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala, az erről szóló könyv 2014-ben jelent meg Magyarországon. A volt ügynök most maga írta meg, hogyan működik a világ legjobb és lényegében mindenre – valamennyiünk elektronikus levelezését is beleértve – kiterjedő megfigyelőrendszere. Dermesztő, de kihagyhatatlan olvasmány.

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

A magyar stand up komédia egyik legnagyobb alakja új oldaláról mutatkozik be. Irodalmi terepre merészkedett azzal, hogy megírta első regényét, amely egyszerre krimi és annak paródiája. Egy humorista esetében ez éppenséggel lehetne másként, de nem Kőhalmi esetében. Megírta, amit előtte talán még senki: a skandináv krimik paródiáját. Az áldozatokat 101-ig számolhatjuk, ennek ellenére a legkevésbé sem vérfagyasztó Kőhalmi könyve, amely egyetlen pillanatig sem képes komoly lenni. Fergeteges marháskodás folyik közel háromszáz oldalon. Csak bírjuk rekeszizommal.

Michel Houellebecq: Szerotonin

Napjaink egyik első számú írója a francia szerző, aki szinte minden könyvével megbotránkoztat. Könyveit falják az olvasók. Legutóbb Behódolás címmel arról írt regényt, hogy az elkövetkező évtizedeken miként megy végbe Franciaországban a muszlim hatalomátvétel, és miként asszisztált ehhez a társadalom. Ehhez mérten a frissen megjelent Szerotonin nem hat botránykönyvnek. A depressziós, középkorú főhős gyógyszereinek köszönhetően kordában tudja tartani kedélyállapotát, de közben elveszíti nemi érdeklődését. Végső kétségbeesésében elmenekül saját életéből, mindent hátrahagy, hogy megkeresse elhagyott szerelmét. Közben kíméletlenül szembenéz saját élete hiábavalóságával, véleményt mond Európáról, ezzel párhuzamosan a gazdasági és társadalmi folyamatok kiúttalanságáról. Megrendítő vallomás a regény az elszalasztott életről.

Bödőcs Tibor: Meg sem kínáltak

Paródiakötete után valódi regénnyel jelentkezett Bödőcs Tibor. Az Addig sem iszik felfogható a második legjelentősebb kísérletnek Karinthy Frigyes Így írtok ti című műve után, amely görbetükröt tart az elmúlt és a most futó évszázad szerzőinek arról, hogyan írnak, miként ragadható meg stílusuk. A Meg sem kínáltak valódi regény, a jelenben és az elmúlt évtizedekben játszódó történet a vidék Magyarországáról. Magyar Oszkár egy zalai kocsma csapos lányának meséli el az életét. Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású irodalomkritikusa és szerkesztője, a nemrégiben elhunyt Réz Pál írta: a részvét hiányzik a kortárs magyar irodalomból. Akik elolvassák a kötetet, érzékelhetik, hogy ebben mázsa és tonna számra lapátolja vissza az eddig kizárólag stand up komikusként ismert Bödőcs Tibor a részvétet nem csak a könyv oldalaira, hanem olvasói lelkébe is.

Závada Pál: Hajó a ködben

Különös vonzalmat érez a történelem iránt Závada Pál. A második világháború alatti mindennapokba kalauzolt el az Idegen testünk és a Természetes fény című regénye. Az Egy piaci nap a második világháború utáni kunmadarasi zsidópogrom eseményeit elevenítette fel, legújabb műve a Hajó a ködben a baljóslatú 1944-1945-ös évekbe repíti vissza olvasóját. Az ország leggazdagabb családjának, Weiss Manfréd örököseinek kell dönteniük, hogy eladják-e gyáraikat a náciknak cserébe azért, hogy elhagyhassák az országot. A zsidótörvények, a német megszállás, a zsidók megsemmisítéséről szóló titkos tervek világossá tették, milyen sors vár a magyarországi zsidóságra. Lehet-e ebben a helyzetben alkudozni? Erkölcsileg felvállalható-e a menekülés? Bűn-e kollaborálni akkor, amikor egy család életben maradása a tét? A mesterien felépített regény ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását a szereplőire bízza, tudva, hogy nyugodt lelkiismerettel ilyen helyzetben nem lehet dönteni.  

Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története

A világ egyik legismertebb történésze lett néhány év alatt Harari, aki gyors egymásutánba jelentette meg a Sapiens, a Homo Deus és a 21 kérdés a 21. századra című műveit, amelyeket számtalan nyelvre lefordítottak. Eddig megválaszolatlan kérdésekre keresi a választ Harari, amikor arra igyekszik válaszolni: kétmillió éves együttélés után hogyan és miért maradt egyedül az emberfajták közül a homo sapiens? Hogyan lehetséges, hogy egy jelentéktelen majomfajta lett a Föld ura? A kommunikáció, az együttműködés merőben új formái, a mítosz- és hiedelemalkotás emelte fel mai helyére az sapiens-t, aki szinte mindent elért, csak a boldogságot nem. Soha izgalmasabb történelmi utazásra nem hívta olvasóját még történész, minta Sapiens írója.

Bozóki András: Gördülő rendszerváltás

Egymás után jelentek meg az elmúlt években a rendszerváltást bemutató összefoglaló művek, legyen elég e helyütt Kalmár Melinda Történelmi galaxis vonzásában, Stefano Bottoni Várva várt nyugat, Valuch Tibor A jelekor magyar társadalma című kötetekre utalni. Karácsony előtt került a boltokba a Bozóki könyve, aki szereplője, alakítója és egyben megfigyelője volt a történelmi léptékű változásoknak. A Gördülő rendszerváltásból kiderült, hogy nem volt, mert nem is lehetett előre megírt forgatókönyve a szocializmus lebontásának, ahogyan az is, folytonosan válaszutak elé került a rendszerváltás politizáló értelmisége, amely személyi összetételében hamar és alaposan kicserélődött. Bozókit alapvetően foglalkoztatja, milyen eszmékkel és elképzelésekkel vágtak neki az 1989-ben frissen megalakult pártok az új világ kiépítésének, és nyomon követi, mit sikerült ebből megvalósítani.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

Hiába várunk választ szorongásainkra, elhibázott párkapcsolatainkra és ismétlődő kudarcainkra, sokszor megesik, hogy a megoldó kulcs nem a saját életünkben van elrejtve, hanem a családéban. Szülők, nagyszülők, távoli rokonok traumái élnek tovább bennünk, anélkül, hogy erről tudnánk. Orvos-Tóth Noémi könyve – címe árulkodik erről a leginkább – ezzel a láthatatlan családi örökséggel szembesíti olvasóját. Arra irányítja rá a figyelmet, hogy generációkon átívelő vizsgálattal és szemlélettel a korábbiaknál sokkal teljesebb képet kaphatunk arról a titokzatos valakiről, akit egyszerűen Énnek nevezünk.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ajándék ajándékozás Bödőcs Tibor Dezső András karácsony könyv Závada Pál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés