Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 21. 16:18 Forrás: Szegedi Tükör

Csemegebolt, kirakatverseny és az órás Tóth

Szeged utcaképét, hangulatát napjainkban is nagyban meghatározzák a kirakatok, a különböző boltok és üzletek. Nem volt ez másképp a múltban sem: a XIX. századtól kezdődően találunk „boltos” fotókat a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében. Ezekből válogatott a Szegedi Tükör.

Hirdetés

Egy-egy büszke bolttulajdonos már az 1800-as években is szívesen fotóztatta magát az üzlete előtt, ezzel is jelezve a bolt különlegességét. Ez történt 1891-ben is a Kárász utcán, ahol egy drogéria lelkes csapatát kapták lencsevégre.

A drogéria csapata a Kárász utcai bolt előtt, 1891 novemberében (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 11324)

Pontosan nem tudjuk, mi lehetett a tömeg oka, talán egy új termék vagy egy kihagyhatatlan akció. Mindenesetre jelentős potenciális vevőkört örökítettek meg az 1920-as években Tóth órás boltja előtt, amely a Kárász és a Kölcsey utca sarkán működött.

Tömeg a Kárász és a Kölcsey utca sarkán, Tóth órás boltja előtt, az 1920-as évek végén (fotó: Auer Lajos/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 19447)

Gondolták volna, hogy a II. világháború után kirakatversenyt is szerveztek Szegeden? Bizony, ennek a megmérettetésnek a nyertesét láthatjuk: fotók, fényképezőképek, képkeretek alkották a győztes kirakat összetevőit.

Kirakatverseny a II. világháború után újjáéledő városban. A fényképen a Legjobb kirakat díj nyertese (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 5466)

Szintén kívülről személhetünk meg egy boltot 1953-ból, amely az egykori Sztálin körúton volt, majd egy Széchenyi téri virágüzlet átadásának pillanataiba leshetünk be: 1958-ban egy téeszelnök nyitotta meg a boltot – egy cserép virággal a kezében.

Háztartási bolt az egykori Sztálin körúton,1953-ban (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 27256)

Mindezek mellett láthatunk még könyvesboltban olvasó gyermekeket és Marx téri mezőgazdasági üzletet az 1970-es évekből, valamint csemegebolt előtt biciklis mutatványokkal próbálkozó srácokat a nyolcvanas évekből.

Olvasó diákok a Tömörkény Könyvesboltban, az 1970-es évek végén (fotó: Somogyi Károlyné/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_s61_02)
A Marx téri mezőgazdasági bolt belső tere, 1978-ban. Somogyi Károlyné felvétele (fotó: Somogyi Károlyné/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_s53_8)
Virágüzletet adnak át a Széchenyi téren, 1958-ban (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T 15375)

Nyitóképünkön: Csemege bolt, 1982-ből (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_e 670_33)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés