Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 20. 13:09

Államosítják a szegedi meddőségi központot is, nem tudni, mi lesz a dolgozókkal

Gyakorlatilag egyetlen tollvonással állami felügyelet alá vonják a magyarországi meddőségi központokat. A hat központot egy irányítás alá vonják, és az állam megszerzi a működéshez szükséges ingatlanokat is.

Hirdetés

Ez a Szegeden működő Kaáli Intézet esetében a Csongrádi sugárúton található ingatlant jelenti. A Magyar Közlönyben bejelentett intézkedés nem volt teljesen váratlan, mert Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján közölte: a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon. A bejelentés után felgyorsultak az események.

Az államtitkár szerint hazánkban 150 ezer házaspár küzd meddőségi problémákkal, és a kormány az erre szakosodott magánintézmények államosításával könnyebbé, gyorsabbá és olcsóbbá kívánja tenni a meddőségi kezeléseket.

Nem egészen világos, hogy az olcsóbbá tétel miért ne valósulhatottt volna meg a most megszüntetésre ítélt rendszerben, hiszen Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az első öt beavatkozás költséget megtérítette a kezelést igénybe vevőknek.

Novák Katalin csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy az ingyenesség a most államosított intézeteket is érinti-e vagy csak az új állami meddőségi klinikát, a Semmelweis Egyetem új, Asszisztált Reprodukciós Centrumának ambuláns egységét érinti majd.

A témával foglalkozó szakemberek körében ugyanakkor nem kellően alátámasztott az a statisztika, ami szerint 150 ezer magyar házaspár küzd meddőségi gondokkal.

A hazai hat meddőségi központról eddig megjelent híradások szerint az elmúlt években 25 ezer csecsemő világra hozásában játszottak szerepet. Vagyis, aligha lehet tőlük elvitatni, hogy komoly eredményeket értek el. Minden magyarországi szülésből kettő a meddőségi központoknak köszönhetően történt meg.

Elvben versenyjogi kérdéseket is felvetett volna a hazai meddőségi központok államosítása és egy irányítás alá vonása. Éppen ezt kivédendő az a megoldás született, hogy a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a lépést, amelyet ilyen módon a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhat.

Csupán találgatásokra hagyatkozhatunk, hogy valójában mi állhat a döntés hátterében. Az mindenesetre tény, hogy az Fidesz vezette kormányok fogadkozása ellenére az elmúlt tíz évben semmilyen érdemi eredményt nem sikerült felmúltatni hazánknak a népességfogyás megállítása érdekében. Csökken, vagy jobb esetben stagnál az évente megszülető gyerekek létszáma Magyarroszágon.

Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy jelentős árbevétel mellett a hat hazai meddőségi központ jelentős nyereségre is szert tett. A szegedit is magában foglaló a Kaáli REK Reprodukciós Központ 1 milliárdos bevételből 228 milliós nyereséghez jutott. A meddőségi intézetek tavaly összesen közel 900 millió forintos eredményt termeltek tulajdonosaiknak – derül ki az összesített statisztikából.

A hvg.hu azt írja, hogy ágazatban dolgozók egyelőre azt sem tudják, hogy mi lesz a bérükkel, ugyanis eddig jóval vonzóbb fizetésékért dolgozhattak a magán intézetekben, mint az állami rendszerben működő orvosok. Kérdés, hogy az eddigi fizetésükkel veszik át őket, egyáltalán átveszik-e őket.

A Kaáli Intézet 2015-ben szerepelt a megyei sajtóban. Akkor éppen a Délmagyarország írt cikket arról, hogy Országis Tisztiorvosi Hivatal arra kötelezte az egyetlen hazai spermabankot, hogy állítsa le a hímivarsejtek gyűjtését és annak külföldről való behozatalát. Ez akkor azt jelentette, hogy kényszerű okok miatt leálltak a hímivarsejt beültetések, így lehetetlenné vált időlegesen a lombikbébi program folytatása.

Próbáltunk elérni az ügyben a Kaáli Intézetet, eddig sikertelenül.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy államosítás Kaáli Intézet Kásler Miklós Novák Katalin szegedi meddőségi központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés