Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 20. 12:20 Forrás: Index, tiszaujvaros.hu

Egy monstrum úszott el a Tiszán Szegednél

Képriport
A belgiumi Genkben gyártották és Tiszaújváros a végállomása annak a három óriási gyáralkatrésznek, amelyet négy különleges uszály szállít. A rakomány délelőtt hagyta el a szegedi Tisza-szakaszt, sokan meg is csodálhatták a nem mindennapi látványt.

Hirdetés

A rakomány célállomása a MOL Tiszaújvárosban épülő új poliol üzeme – tudta meg az Index.

A négy gyár alkatrész összesen 715 tonnát nyom és a belgiumi Genkben gyártották. 

A négy vegyipari oszlop olyan súlyos, hogy közúton lehetetlen a szállítása, azért is választották a folyami utat. Az uszályok összesen 2300 kilométert tesznek meg – Rajna, Majna, Rajna-Majna-Duna csatorna, Duna és Tisza –, és útjuk nyolc országon vezet keresztül.

Tiszaújvárosban a poliol vegyipari komplexum építési területén egy külön kikötőt is kialakították a szállítmányok fogadására, valamint új utakat is építettek a kikötőtől a vegyipari komplexumig.

A négy berendezés közül az egyik 40 méter magas, 6 méter átmérőjű és 200 tonna, a másik 82 méter magas, 4 méter átmérőjű és 315 tonna, a szállítmány legnagyobb tömegű berendezése pedig 37 méter magas, 4 méter átmérőjű és 220 tonnát nyom.

Az előzetes tervek szerint a berendezések december végén érik el a végállomást.

A MOL tiszaújvárosi beruházása körülbelül 390 milliárd forintba kerül, ehhez az állam 131 millió euró (mintegy 43 milliárd forint) támogatást adott. Ez a Mercedes gyár utáni második legnagyobb beruházás Magyarországon.

A MOL 2030-ig 4,5 milliárd dollárt (mintegy 1300 milliárd forintot) fektet a petrolkémia üzletág fejlesztésére a régióban. A propilén-oxid kapacitása évi 200 ezer tonna, melyet poliollá alakítanak. A poliol a poliuretán alapanyaga, amely gyakorlatilag az ipar svájci bicskája: szinte mindenhol hasznosítják, az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig, textiliparig.

Az új üzem olyan termelési technikát fog alkalmazni, ami az elérhető legfejlettebb, legbiztonságosabb, leginkább környezetkímélő eljárás a piacon, melléktermékként szinte csak víz keletkezik.

A beruházással a MOL-csoport lesz az egyetlen ilyen terméket integráltan gyártó vállalat Közép-Kelet-Európában.

A most szállított tornyok mellett számos más szállítmány is érkezik az ideiglenes kikötőbe, mivel sok berendezés Thaiföldről és Kínából jön. Ezeket összeszerelve Thaiföldön tesztelik, a mechanikai üzempróba után szétszerelik és így szállítják Tiszaújvárosba a több mint 100 egységet. Emellett közúton is érkeznek majd a gyár építéséhez szükséges alkatrészek, eszközök, berendezések. Egy 148 tonnás vegyipari tornyot december elején szállítottak le az épülő üzemhez.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fejlesztés hajózás ipar Mol poliol üzem szállítás Tisza Tiszaújváros
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés