Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 18. 11:22

Elhunyt Túri Sándor, a gyerekklinika volt vezetője

Hosszan tartó, súlyos betegség után december 14-én elhunyt Dr. Túri Sándor egyetemi tanár, az MTA doktora, az szegedi gyerekklinika korábbi igazgatója, a Magyar Nephrologiai Társaság tiszteletbeli elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Túri Sándor iskoláit Szegeden végezte és az egyetem befejezése után az akkor Boda Domokos által vezetett, európai hírű szegedi gyermekklinikára került. Érdeklődése hamar a súlyosan beteg gyermekek, újszülöttek, koraszülöttek irányába fordult. Hosszú éveken keresztül vezette a gyermekklinika Perinatális Intenzív Centrumát és a gyermek-intenzív osztályát. Emellett életét meghatározta a vesebeteg gyermekek ellátása és az ezzel kapcsolatban végzett tudományos munka. A gyermeknefrológia első nagy generációjának tagjaként több évet töltött az Egyesült Királyságban, először „Wellcome-ösztöndíjasként”, majd Martin Barratt meghívására vendég konzultánsi pozíciót kapott a világ egyik legismertebb gyermeknefrológiai osztályán, a Great Ormond Street Children’s Hospitalben.

Szorgalmával, kitartásával eljutott a gyermeknefrológia vezető orvosai közé és beválasztották a Gyermeknefrológiai Világszövetség vezetőségébe, ahol éveken keresztül Kelet-Közép-Európát képviselte. Tudományos érdeklődése fókuszában a gyermekkori vesebetegségek és a magas vérnyomás kutatása állt. Ebben a témában több száz közleménye jelent meg, számos könyvet, könyvfejezetet írt és szerkesztett. Éveken keresztül volt a Magyar Nephrologiai Társaság, a MANET elnöke, majd haláláig tiszteletbeli elnöke. Dékánhelyettesként nagy odaadással szolgálta a szegedi orvosképzést. Halálával a magyar gyermekgyógyászat és a nefrológia ikonikus alakja távozott.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás szegedi gyermekklinika Túri Sándor gyász halál

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés