Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 17. 16:13

Szegedi kutató is van az idei Gábor Dénes-díjasok között

Átadták a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2019-es Gábor Dénes-díjakat kedden a Parlamentben.

Hirdetés

A Novofer Alapítvány által alapított, immáron 31. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2019-ban összesen kilencen, köztük két határon túli magyar tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést napjainkig összesen 229-en vehették át.

Janáky Csaba a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, az MTA és az egyetem Fotoelektrokémiai Kutatócsoportjának vezetője, a foto-elektrokémia kutatásának területén végzett munkásságáért kapott Gábor Dénes-díjat.

A szegedi kutató munkásságáról 2017-ben már beszámoltunk. Janáky Csaba és csapata a napfényt használja olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítják át tüzelőanyaggá.

Gábor Dénes szellemi örökségének ápolásáért Gyulai József fizikus, Prima- és Széchenyi-díjas akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgára In Memoriam Gábor Dénes elismerést kapott. 

A díjat szintén átvehette Laszlovszky István szakgyógyszerész, Veres Mihály fizikus és Domokos Gábor építészmérnök.

Gábor Dénes-életműdíjat kapott Szigethy Dezső okleveles vegyész, közgazdász Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezetője és alapítója és Bartha László vegyészmérnök, a Veszprémi Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője.

In Memoriam Gábor Dénes-díjban részesült Kosztolányi Tamás gépészmérnök, a NOVOFER Távközlési Innovációs Zrt. nyugalmazott irodavezetője, valamint Pomezanski György magyar-történelem szakos tanár, televíziós műsorvezető.

Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjban idén Rendes Szilveszter építőmérnök hallgató részesült.

Jamrik Péter, a díj alapítója az ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta: az elismerés 30 év után is azért egyedi és időtálló, mert világnézeti vagy vallási hovatartozás nélkül, politikai indíttatást mellőzve kerülhettek és kerülnek fel a díjazottak tablójára a magyar természettudomány, a műszaki, szellemi élet kiválóságai.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj Janáky Csaba kutató Szegedi Tudományegyetem SZTE Gábor Dénes-díj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés