Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 17. 14:16 Forrás: Index, G7

Szegedi járóbeteg-ellátással foglalkozó cég kapott állami kultúrtámogatást

Egészen érdekes listát hozott le az Index. Azokról a szervezetekről és cégekről írnak, amelyek kaptak a megszűnt kulturális TAO-t helyettesítő állami támogatásból. A listán szerepelnek nem közhasznú szervezetek, például egy orvosokat betegellátásra kiközvetítő szegedi kft. is.

Hirdetés

Jól mutatja a furcsaságokat egy szegedi példa: miközben az ország legnagyobb alternatív színházi fesztiválját, a THEALTER-t megrendező Maszk Egyesület közel 3 millió forinttal kapott kevesebb támogatást annál, mint a tavalyi jegybevételek alapján a taós rendszerben kapott volna, addig

egy orvosok munkavállalását szervező cég, a Devstore Kft. számláján 49 millió 500 ezer forint landolt az állami kultúrtámogatásból – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadó-művészeti szervetek többlettámogatását felvonultató döntési listájából.

Ez természetesen nem a Devstore Kft. hibája. Mint ahogy az sem, hogy a döntési listán több helyen nem szerepel a pályázati azonosító sem, amiből ki lehetne deríteni, hogy mi alapján ítélik oda a pénzt az egyes pályázóknak.

A G7 megkereste Devosa Ivánt, a cég vezetőjét, hogy mit szól a támogatáshoz. Devosa azzal kezdte, hogy „jogosan jelent meg kritikus cikk az Indexen emiatt”. Azt azonban hangsúlyozta, hogy adminisztrációs hiba miatt szerepel csak a járóbeteg-ellátás a cége tevékenységei között, az új tevékenységet még nem jelenítették meg az adatbázisban.

Az új tevékenység, amire még májusban, az elsőkörös döntések között kaptak támogatást – a cégvezető elmondása alapján – az, hogy

a pályázatban vállaltaknak megfelelően, mintegy 160 komolyzenei koncertet kell szervezniük 2020 nyarának végéig. A tervei szerint ezeken a koncerteken 20-30 „könnyed komolyzenét” játszó zenekar lép majd fel.

Devosa Iván a kecskeméti Neumann János Egyetem (korábban Kecskeméti Főiskola) Pedagógusképző Karának tanára, neveléstudományi és informatikai végzettséggel foglalkozik orvosok munkaközvetítésével például büntetés-végrehajtási intézetekbe. A G7-nek azt mondta, mivel sok hallgatót ismer, akik szeretnek zenélni, úgy gondolta: jó lehetőség pályázni az előadó-művészeti támogatásra. Azt is mondta, hogy „az esélytelenek nyugalmával” beadták a pályázatot. „Gondoltuk megpróbáljuk, hátha sikerül”, és meglepődött, amikor értesült a pályázat sikeréről – tette hozzá.

A gazdasági portálnak Devosa azt is elmondta, pályázati feltétel volt, hogy egy településen egy adott helyen rendszeresen fel kell lépniük a zenekaroknak, amikor sok embert elérnek. Azt tervezik, hogy egy kisvárosban a piacon szombat délelőttönként egy adott zenekar összesen akár 20-30-szor is felléphet nyár végéig. Devosa hangsúlyozta a lapnak, hogy

„rajtuk csak keresztül fog folyni a pénz, amelyet a szervezésre és a zenészek fizetésére fordítanak.”

Fideszes képviselő cége is kapott támogatást

Nem maradt pénz nélkül Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő és felesége nevén lévő közös cégük, az Archeon Kft. sem. A cég néhány millió forintos árbevételt könyvelt el az elmúlt években, de egyelőre nem tudni, mire költik a 70 milliós kultúrtámogatást. Bajkai felesége egyébként zongorista, és maga Bajkai is zongorázik. Az Orbán-család ügyvédjeként is ismert Bajkai ügyvédi irodáján keresztül folyamatos beszállítója az állami közbeszerzéseknek, tavaly 160 milliós bevétele volt ebből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás Devosa Iván Devstore Kft. kulturális támogatás tao
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés