Hirdetés
Szegeden 2019. december 17. 11:39

Megtisztítják a szegedi parkolókat a roncsautóktól

Évek óta országos probléma, hogy mit tegyenek a rendszámos, ám lejárt műszaki engedélyű, illetve a forgalomból kivont, de közterületeken szabályosan parkoló autókkal. Erre a helyzetre reagál most a szegedi önkormányzat egy új rendelettel.

Hirdetés

A jelenlegi szabályozás alapján nem lehet elszállítani vagy büntetni azokat az autótulajdonosokat, akik a közterületet lényegében roncstemetőnek használják. A szegedi közterület-felügyeleti csoport felmérése alapján a városban közel félezer ilyen gépjármű nehezíti a parkolást, ugyanakkor a környezetszennyezés és az esztétikai szempontok is nyomós érveket szolgáltatnak arra, hogy megoldást találjanak erre a problémára. Hiába vannak lakossági bejelentések, eddig a kellő jogszabályi háttér hiányában a felügyelet nem tehetett lényegében semmit.

Pedig az egyre növekvő gépkocsiállomány miatt sürgető feladat azoknak a járműveknek az eltávolítása, amelyek csak foglalják az értékes parkolóhelyeket. Ráadásul azokat a köztisztasági feladatokat se lehet ezektől a mozdulatlan roncsoktól elvégezni, amelyekre időnként szükség lenne a parkolókban. Ilyenek az autóparkolók takarítása, a hó eltávolítása, valamint a síkosságmentesítés. Sokszor a hónapok óta ott tartott gépkocsik alatt kisarjad az aljnövényzet is.

Bár országos szabályozás nem rendelkezik erről, a most elfogadás előtt álló helyi rendelet megoldást kínál a helyzetre. Az előterjesztés célja, hogy az autókat csak rendeltetésszerűen használhassák és tárolják a tulajdonosok. A pénteki közgyűlés elé kerülő rendelettervezet szerint azokat az elhagyott, használaton kívüli autókat, amelyeknek nincs rendszáma a közterület-felügyelet munkatársai elszállíthatják.

A manőver előtt azonban figyelmeztetést helyeznek el az autón: amennyiben nem távolítják el tíz napon belül a közterületről a járművet a feltételezett tulajdonosok, azt a közterület-felügyelet munkatársai teszik meg. Erről közigazgatási eljárás keretében is értesítik a feltételezett tulajdonosokat, tehát van rá mód, hogy maga a tulajdonos gondoskodjon a „roncsautó” elszállításáról, megfelelő tárolásáról. Az ilyen közterületen történő járműtárolás tilalmáról szóló rendelet jövő év első napján lép életbe, amennyiben a pénteki közgyűlés elfogadja a szabályozás szövegét.

A téma fontosságát jelzi az is, Szabó Sándor, Szeged MSZP-s képviselője még október végén a parlamentben is fölszólalt ebben az ügyben, a Belügyminisztérium azonban kitért az érdemi válaszadás elől: Pogácsás Tibor államtitkár az önkormányzatokra mutogatott, mondván, szabályozzák ők, ha akarják. Szeged ezt most megpróbálja megtenni.

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés közlekedés parkolás parkoló roncsautó