Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 13. 18:33

Ujhelyi Istvánnak már megvan az egyik fogadalma 2020-ra: tovább harcol a jobb egészségügyért

A szocialista EP-képviselő pénteken délután a Magyar Orvosi Kamara új vezetésével egyeztetett arról, miként lehetne elérni, hogy létrejöhessen egy olyan európai minimumszolgáltatás, amit az unió minden tagállamában meg kell kapnia az állampolgároknak.

Hirdetés

Élő videóban jelentkezett a Facebookon pénteken délután Ujhelyi István, amiben röviden beszámolt a Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara új elnökével és a kamara egyéb vezetőivel folytatott tárgyalás eredményéről. Mint elmondta, európai parlamenti képviselőként régóta dolgozik azon, hogy létrejöhessen Európai egészségügyi minimumszolgáltatás, ami ugyanazt képes megadni a betegbiztonság, az ellátás színvonala kapcsán minden uniós állampolgárnak.

Ujhelyi szerint törekvéseivel kapcsolatosan az elmúlt években egyre több uniós tagállam szakminiszterétől kapott pozitív reakciókat, és bár megkereste a hazai szakmai szervezeteket is, a Magyar Orvosi Kamara korábbi vezetése erre nem reagált. A nemrég megválasztott új kamarai elnökség viszont meghívta őt egy egyeztetésre.

A pénteki megbeszélés eredményeként a képviselő a videóban arról beszélt, hogy január elején egy szakmai konferenciát szerveznek Budapesten, magyar szakmai szervezetekkel, köztük az orvosi kamara vezetésével, valamint európai szakértőket is meghívnak. Céljuk az, hogy elérjék, az egészségügy ellátás színvonala az uniós politikában sokkal fajsúlyosabb kérdés legyen, mint eddig volt.

Az egészségügy az EU-ban tagállami hatáskörű terület, ezért az Orbán-kormány azt tesz az egészségüggyel, amit akar, az uniónak ebben nincs beleszólása

– mondta Ujhelyi, majd hozzátette, ezért akarja elérni, hogy meglegyenek azok a minimumszolgáltatások, amelyek minden tagállamra vonatkoznak.

„Rá kell kényszeríteni az Orbán-kormányt, hogy több pénzt, nagyobb figyelmet és komolyabb megbecsülést adjon az egészségügyben dolgozóknak és az egészségügyi intézményeknek”

– mondta az EP-képviselő, aki arról is beszélt, hogy egy előzetes szakértői anyagot már összeállítottak, amit a kamara vezetése alapvetően pozitív reakcióval fogadott.

A videó végén Ujhelyi újévi fogadalmat is tett: elmondta, hogy ebben az ügyben sem áll meg, keményen fog küzdeni azért, hogy létrejöjjön az európai egészségügyi minimumszolgáltatás, ami a magyaroknak is a jelenleginél minden tekintetben jobb egészségügy létrejöttét eredményezi majd.

A képviselő videóját itt most akár rögtön meg is nézheti.

(fotó: Európai Parlement/Javier Bernal Revert)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi ellátás egészségügyi minimumszolgáltatás Magyar Orvosi Kamara Orbán-kormány Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés