Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 13. 17:31

Vadasparki játszótérmutyi: továbbra is keresik az eredeti forráskódot

A hosszú ideje zajló per visszatérő kérdése, hogy hová tűnt az uniós pénzből megvalósuló interaktív látogatótájékoztató központ legfontosabb elemeként számon tartott, Flamingó nevű szoftver eredeti forráskódja. A pénteki tárgyaláson is sokszor feltették ezt a kérdést, de sem a bíróság, sem a vádlottak, sem a védőügyvédek nem tudtak erre a kérdésre válaszolni.

Hirdetés

A per előzménye, hogy a szegedi székhelyű a Titán Projekt’s House nevű cég 2012 októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását, üzemeltetését és interaktív látogatótájékoztató központ kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A pályázat sikeres volt, és a cég ügyvezetőjének jó kormánypárti kapcsolatai miatt a megnyitón Gyimesi László, a Fidesz akkori szegedi vezetője vágta át a szalagot Vahl Rezső társaságában, aki most a per elsőrendű vádlottja.

Azonban Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő szerint finoman szólva is túlárazott volt a beruházás, ezért feljelentést tett az Európai Unió Csalásellenes Hivatalánál, az OLAF-nál. Később a magyar hatóságok is nyomozni kezdtek, és vádat emeltek az ügyletben főszerepet játszó három személy ellen.

A projektre elnyert támogatásból egy külső cég fejlesztette azt a szoftvert, amire a vádirat szerint sokkal magasabb összeget állítottak be költségként, mint amennyibe valójában került. A Flamingó névre keresztelt program fejlesztésére végül 154 millió, míg a játszótér építésére csak 83 millió forintot fordítottak, holott az eredeti pályázatban ez épp fordítva volt.

A rendkívül bonyolult ügy egyik kulcskérdése, hogy mennyibe kerülhetett valójában a Flamingó szoftver elkészítése, hiszen ha a 2012-13-as költségekkel számolunk, nagy űr tátong a pályázat folyamán erre a célra lehívott 154 millió forint, és a bíróság által megbízott informatikai szakértők által kiszámolt 11 és fél millió között. Az egyik régóta megválaszolatlan kérdés, hogy hová tűnt az a CD-lemez, amin a program eredeti forráskódját tárolták, ugyanis a NAV-nyomozás idején lefoglalt CD-n egy olyan változat van, ami alatt nem fut a Flamingó programja.

Mivel a Titán Projekt’s House alvállalkozóktól vásárolta meg a szoftvert, nehéz nyomon követni, hogy miként készült el maga a program.

Pedig az kulcskérdés, hogy mennyi szabadon felhasználható ingyenes fejlesztést építettek bele, illetve, hogy mennyire volt újszerű a Flamingó.

A vádlottak azzal védekeznek, hogy a szoftver piaci értékét nehéz meghatározni, hiszen ezt tovább akarták értékesíteni, ennek érdekében licencjogot jegyeztek be rá. Ha azonban az eredeti forráskód eltűnt, nehéz lett volna eladni a szoftvert, hiszen ez a legértékesebb eleme a terméknek.

A pénteki tárgyalási napon ezért a vádlottak és védőügyvédeik ismét ízekre szedték a már sokadik szakértői jelentést, hogy bebizonyítsák, a Flamingó megéri azt a pénzt, amit ráköltöttek. Ezt azonban nehéz lesz bebizonyítaniuk addig, amíg nem kerül elő az eredeti forráskódot tartalmazó CD, ugyanis az, ami a szakértők rendelkezésére áll, hibás, vagyis nem lehet alapja a program működésének. Hornyák Olivér informatikai szakértő egy hónapon belül pontosítja a most tárgyalt jelentését, ugyanakkor a védelem kezdeményezésére egy gazdasági szakértőt is bevonnak a szoftver értékének megállapításába.

A per arra a nehézségre is rámutat, hogy a megrendelés időpontjában nehéz egy szoftver előállításának költségeit megbecsülni. Ilyenkor ugyanis még a forráskód sem áll rendelkezésre, illetve nehéz kiszámolni, milyen nehezítő tényezők lépnek fel időközben, és hány programozó munkájára lesz szükség a végeredményhez. Az arányokat azonban elég jól meg lehet határozni, így a védelemnek igen nagy feladat lesz bebizonyítani, hogy a szakértői becslés és a valós felhasznált összeg közti hatalmas különbségre van szakmai alapú magyarázat. Erre legközelebb 2020 február 13-án lesz lehetőségük, az ügy tárgyalását ekkor folytatják a Szegedi Törvényszéken.

SzGy

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának összefoglalóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság informatika játszótér NAV nyomozás Szegedi Törvényszék vadaspark Ménesi Imre
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés