Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szerencsehozó füstfaragók és koromlovagok mesterségét dicséri egy kiállítás a Somogyi-könyvtárban
Művház 2019. december 13. 19:11

Szerencsehozó füstfaragók és koromlovagok mesterségét dicséri egy kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Képriport
Kéményseprőt látni, jó szerencsét várni! – tartja a mondás. Különösen igaz ez Luca napján, pénteken, december 13-án. Stílusosan ma délutánra időzítette a Somogyi-könyvtár a Füstfaragók, koromlovagok, kéményseprők című kiállítás megnyitóját.

Hirdetés

A kiállítás január 20-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási idejében.

A kéményseprőipar történetével folytatódik a Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szakmatörténeti tárlatsorozata, a Mesterségek dicsérete.

A kiállítás sorozatot éppen tíz évvel ezelőtt indította útjára a két intézmény. Az elmúlt évtizedben többek között a cipészek, a borbélyok, a szabók és a takácsok mesterségének titkaiba avatta be az érdeklődőket egy-egy tárlat.

A Füstfaragók, koromlovagok, kéményseprők című kiállításon nemcsak a sok száz éves múlttal bíró mesterség írott emlékeit mutatják be az érdeklődőknek, hanem a szakma műveléséhez szükséges korabeli tárgyakat is megcsodálhatnak a tárlatlátogatók.

A kiállítás megnyitóján többek között az is elhangzott, hogy Magyarországon a kéményseprő mesterség a középkor vége felé terjedt el, amikor az építkezés módja megváltozott, és megjelentek a téglából épített kémények. A középkor előtt a magyarok nomád életformát éltek, a vályogviskók kürtős kéményeit pedig nem kellett tisztogatni.

Az első kéményseprők Itáliából érkeztek hazánkba, a kéményseprés pedig gyorsan megbecsült és tisztes szakma lett.  

A legendák szerint a régi világban a kéményseprő szíveslátásban részesült, családi barátnak számított, aki járta a falvakat, beszélgetett, és akit kikérdeztek: hol mi újság van, hozta-vitte a híreket.

Napjainkban – amikor a többség földgázzal fűt – sem szűnt meg a kéményseprők munkájának fontosság. Továbbra is elengedhetetlen, hogy a kémény mindig tiszta legyen, mivel az vezeti el az égéstermékeket, amelyek ha visszaáramlanak, füstmérgezést, sőt rosszabb esetben halált is okozhatnak.

Így nemcsak átvitt értelemben hozhatnak szerencsét koromlovagok, hiszen ahol tiszta a kémény, ott valószínűleg nem történik tragédia.

A most megnyílt kiállításhoz a könyvtári dokumentumokat az Épületgépészeti Múzeum, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által rendelkezésre bocsátott tárgyak egészítik ki.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás megnyitó Somogyi-könyvtár mesterségek dicsérete
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés