Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 13. 09:01 Forrás: MTI

Brexit: Boris Johnson mindent vitt, a britek kimasírozhatnak az unióból

A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a csaknem végleges pénteki adatok szerint.

Hirdetés

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor több mint nyolc évtizede nem tapasztalt súlyú vereséget szenvedett.

A 650 egyéni választókerület közül péntek délelőttig 648-ból érkeztek be a végleges választási eredmények, és ennek alapján a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 363 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát, és várhatóan 78 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest. A konzervatívok az 1987-es választások óta nem értek el ilyen jó eredményt. Az akkori választás után Margaret Thatcher 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Ez gyakorlatban azt jelenti, Johnson vezetésével véget érhet a Brexit-saga, Nagy-Britannia kilép(het) az Európai Unióból. 2020. január 31-éig kell az összes még hiányzó szavazást átvinnie az új miniszterelnöknek az alsóházban, amely várhatóan ezzel a többséggel gond nélkül megy majd. Ezután egy 2020. december 31-éig tartó átmeneti időszak következik, február 1-jével pedig megkezdődhetnek azok a tárgyalások, amelyek arról szólnak, milyen kapcsolatban legyen majd Nagy-Britannia az Európai Unióval.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boris Johnson Brexit Európai Unió Nagy-Britannia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés