Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Belőle csak a derű és a vidámság sugárzott: a 100 éve született Etka anyóra emlékeztek tisztelői Szegeden
Szegeden 2019. december 13. 09:20

Belőle csak a derű és a vidámság sugárzott: a 100 éve született Etka anyóra emlékeztek tisztelői Szegeden

Az Etka-jóga névadója élete felén hozott egy döntést: nem akart tovább betegségtudattal élni, ezért gyökeresen megváltoztatta az életét, ezzel pedig számtalan emberre volt nagy hatással.

Hirdetés

Az egész napos program első részében az emlékezők a szegedi önkormányzat által nemrégiben felújított, Csongrádi sugárút 73. szám alatti Etka Anyó Emlékteremben gyűltek össze, ahol Andrássy Éva főszervező, az Etka-Jóga Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte az ország különböző részeiből és Erdélyből érkezett vendégeket, majd Tóth Károly önkormányzati képviselő mondott beszédet.

A képviselő részletesen ismertette az országszerte csak Etka anyóként ismert Kártyikné Benke Etka életútját:

a hosszú évtizedeken keresztül betegségtudattal élő nő élete második felére csillapíthatatlan tudásvágyának, kíváncsiságának és elszántságának köszönhetően olyan tanítóvá vált, aki a test, az elme és a lélek fejlesztésének módszereit, az emberben veleszületetten meglévő, erőfelszabadító képességek alkalmazását ismertette meg tanítványaival.

Sokéves oktatási tapasztalata és felismerései alapján alakította ki a saját módszerét, amit követői Etka-jógának neveztek el. Több mint harminc év során több száz oktatót nevelt, tanítványai ma már több ezer emberrel foglalkoznak rendszeresen.

Etka anyó 2010-ben, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elismerésével (fotó forrása: etkajoga-miskolc.honlapepito.hu)

„Szegeden havonta négy napon, nyaranta oktatóképző táborban tanította a leendő oktatókat, pedagógusokat. Évente rendszeresen díjmentes, úgynevezett baráti táborokban is oktatta a módszerét. Nyaranta Etka-jóga-életmódtáborok, -életörömtáborok kínálnak erőgyűjtő felfrissülést az életmódjukat megváltoztatni akaró embereknek” – mondta Tóth Károly, aki hozzátette,

Etka anyó kiemelkedő munkásságát 2010-ben az önkormányzat Szegedért Emlékéremmel ismerte el.

A képviselő arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapokban sikerült felújítani az Etka-jóga szegedi foglalkozásainak helyet adó termet, hol így már a névadóhoz méltóbb működési feltételeket tudnak biztosítani.

„Lehetőségeink szerint a jövőben is szeretnénk segíteni, hogy az Etka-jógának minél többen követője legyen, mert ezzel tudunk a legméltóbban tisztelegni a száz éve született Etka anyó emléke előtt”

– mondta Tóth Károly.

A képviselő beszédét követően Etka anyó lányának, Dr. Kártyik Zsuzsannának személyes hangú visszaemlékezését hallgatták meg a jelenlévők, akik ezután megkoszorúzták Etka anyó emléktábláját a Tisza Lajos körút 12. számon található ház falán.

Délután a Bálint Sándor Művelődési Házban folyatódott az emléknap. Itt Jáger Richárd igazgató beszélt Etka anyóról, akiről azt mondta,

„belőle csak a derű és vidámság sugárzott, ezért vonzotta az embereket. Fontos volt számára a hitelesség, csak arról beszélt, amit megtapasztalt, ezt tanította a tanítványainak is. Őszinte, tiszta szívű volt, ezért többen visszaéltek ezzel, de soha nem haragudott, mert azt vallotta, hogy a harag önmagunkra visszaható kellemetlen érzés.”

Az igazgató beszédéből az is kiderült, hogy Etka anyó nem csak a mozgással foglalkozott, hanem például festészettel is, de verseket is írt, és a ruháit is ő tervezte. A századik születésnapja alkalmából megjelent könyvben húsz festmény és húsz vers található.

A délután során a művelődési házban három film idézte fel Etka anyó életének, munkásságának mozzanatait, majd Kovács Éva tanárnő és Jakab Míra kilencedik osztályos tanuló olvasott fel egy összeállítást a száz éve született jógaoktató írásaiból. És ezzel még nem ért véget a nap, hiszen a Dankó Pista Nótakórus is előadott egy válogatást Etka anyó kedvenc dalaiból.

Etka anyó (1920–2013)

Benke Etka 1919. december 31-én született Kiskunhalason (1920. január 1-re anyakönyvezték), jómódú gazdálkodó családba. Szívbetegséggel jött a világra, emiatt a tornától és a fizikai munkától évtizedekig tiltották az orvosok. 

A hagyományos iskolák elvégzése után érdeklődésének megfelelően a Magyar Képzőművészeti Főiskola esti tagozatára járt, valamint a József Attila Szabadegyetemen művészettörténetet, irodalmat, filozófiát, és nyelveket tanult. Saját bevallása szerint tudása javát tapasztalatból, autodidakta módon szerezte.

55 évig élt betegségtudatban, harmincéves korától ízületi gyulladás, anyagcserezavarok és idegrendszeri problémák, fejfájás is kínozták, majd dr. Kenyeres Károly szegedi jogász, jógaoktató irányításával megtanulta az élettanilag helyes légzést, táplálkozást, a belsőszervtornát, a gondolatirányítást. Egy év múlva a teljesen megváltoztatott életmódja hatására megszűntek a fájdalmai, eltűntek betegségei, megtanult betegség, fájdalom és szenvedés nélkül élni.

Az ötvenes éveinek végén kezdett jógát oktatni, intenzív hétvégeken tanított Kiskunhalason, Szegeden, Kecskeméten, Debrecenben, Budapesten, Miskolcon, szerte az országban. Módszerét tanítványai nevezték el Etka-jógának.

1995-ben alapította meg az általa kidolgozott jóga- és életmódmódszert népszerűsítő civilszervezetet, az Etka-Jóga Nemzetközi Egyesületet, ami 2001-től közhasznú szervezetként működött, ekkor már közel 500 fős létszámot regisztráltak. A módszerét gyakorlók száma ebben az időben már több ezerre volt tehető. A képzett Etka-jóga-oktatók létszáma 145 fő.

Kártyikné Benke Etka 2013-ban, húsvétvasárnap hunyt el, kilencvenhárom éves korában.

Etka anyó a pozitív gondolat erejéről beszélt Béres Barbara, Kozák Máté és Illés Attila videóján, amit az Országos Közművelődési Konferencián készítettek 2012-ben.

(A nyitóképet a fenti videóból vettük.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészség életmód jóga testmozgás Bálint Sándor Művelődési Ház Etka anyó megemlékezés születésnap Tóth Károly
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés