• Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Világbajnoki címmel búcsúzott Busa Gabriella: a csúcson hagyta abba a kick-boxot a szegedi nyomozó
Ziccer 2019. december 12. 15:23 Forrás: Szegedi Tükör

Világbajnoki címmel búcsúzott Busa Gabriella: a csúcson hagyta abba a kick-boxot a szegedi nyomozó

Visszavonult a versenyzéstől Busa Gabriella, aki az októberi light-contact, low-kick és K1 kick-box világbajnokságon nyert aranyát követően úgy döntött: befejezi pályafutását. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozójaként dolgozó 31 éves nő azután döntött így, hogy először állhatott fel húgával, Andreával együtt a dobogó legfelső fokára egyazon világversenyen.

Busa Gabriella 2017-ben, a nagy sikerrel megrendezett budapesti világbajnokságon nyert először aranyat, és mindjárt kettőt is: a light-contact és a kick-light szakágak női 50 kilogrammos küzdelmei során is diadalmaskodott, adta hírül a Magyar Kick-box Szövetség. A szegedi klasszis így címvédőként érkezett az októberi, szarajevói vb-re, és light-contactban megismételte világbajnoki sikerét. Testvére, a háromszoros Európa-bajnok, 26 esztendős Busa Andrea a 60 kilós súlycsoportban bizonyult a legjobbnak, ezzel a magyar válogatott felnőtteknél elért mindkét győzelme a Busa nővérek nevéhez fűződött.

A törökországi Antalyában rendezik a pointfighting, kick-light, full-contact és zenés formagyakorlat vb-t. Ezen Gabriella is indult volna kick-lightban, a boszniai siker után azonban úgy döntött: nincs tovább.

– Minden adott arra, hogy befejezzem – jelentette ki. – Azt mondják, hogy a csúcson kell abbahagyni, és én most azt érzem, elértem, amit kellett, amit szerettem volna, amiről gyerekként álmodoztam. Sikerült megvédeni a címem, emellett olyan még soha nem fordult elő, hogy Andreával mindketten nyertünk egy világversenyen. Fantasztikus ez is, plusz engem választottak a legjobb női versenyzőnek, azt hiszem, ennél nincsen feljebb. Ráadásul nem is leszek fiatalabb, és nagyon megviseli a szervezetemet a fogyasztás. Tavaly volt egy sérülésem az Eb-n, az elődöntőben elszakadt a vádlim, amiben valószínűleg a fogyasztás is közrejátszott, és eltört az orrom is. Nem szeretnék ugyanilyen sérüléseket kockáztatni azzal, hogy elindulok Antalyában, mert ha ott nem sikerülne nyernem, újabb két évet kellene várni, hogy tényleg a csúcson hagyjam abba. Ez a tökéletes pillanat.

A háromszoros világbajnok 22 éve ismerkedett meg a sportággal testnevelő tanár szülei hatására. A kick-boxolást ezalatt csak egyszer szakította meg két és fél évre akkor, amikor végzett a rendőrtiszti főiskolán, elkezdett dolgozni és mellette nekifogott a jogi egyetemnek. Akkor úgy érezte, a sport már nem fér bele. Később viszont annyira hiányzott neki a kick-box, hogy újrakezdte, és 2013 óta folyamatosan a válogatott tagja.

A megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán nyomozóként dolgozó Gabriella imádja a munkáját. Szereti, hogy szakterülete nehéz, összetett ügyekkel találkozik, és sokat kell gondolkodni, ezzel együtt a rendőrnő nem akarja otthagyni a kick-box világát sem.

– Nem fordulhat elő, hogy ne sportoljak, és szeretnék benne maradni a kick-box körforgásában is. Szerintem edzőként próbálkozom majd, de ezek egyelőre még távolabbi tervek – tette hozzá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Busa Gabriella kick-box