Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 12. 13:50 Forrás: 444.hu

Háromszobás budai panellakás jutott Vágási Feriéknek; mi jut egy mai fiatalnak?

Hiánypótló elemzést írt a 444.hu a Szomszédok teleregényt felhasználva arról, hogy ami természetes volt 1987-ben egy nyomdai dolgozónak, az most egy pedagógusnak is álom: többszobás saját lakás.

Hirdetés

Nyugodtan lehet keresztet és címert nemzetileg magunk elé keresztbe téve tiltakozni az ellen, hogy a 2010 és 2020 közötti időszak az elszalasztott tíz évként aposztrofálva vonul majd be a magyar történelemkönyvekbe, így lesz.

A másik, amiről hírhedt lesz az évtized az, hogy a magyar kormány nem volt képes vagy nem is akart valódi megoldást találni a lakásárak nyugatiasodására, miközben a nettó átlagbér csak a nyugati minimálbért – 800 eurót, azaz körül-belül 265 ezer forintot – súrolja 2019 végére.

Ez pedig azt a helyzetet szüli, amiről a 444.hu cikke szól:

miközben a Szomszédok korosztálya, az 1987-es Vágási Ferik, Jutkák, Almák és Mágenheim doktorok vígan beköltöztek egy budai háromszobás panellakásba, mondjuk 74 négyzetméterre, addig ma ezeken a sorozatrészeken egy 150 ezer forintos albérletben kénytelen röhögni a nagyjából nettó 240 ezer forintot kereső fiatal, akinek esélye sincs, hogy összeszedjen 40 milliót ugyanezekre(!), a közben 35 évessé öregedő lakásokra, nemhogy 50 milliót egy jobbra.

Vidéken sem sokkal jobb a helyzet. A vidéki átlagbér valahol 220-230 ezer forint körül van nettóban, de a normális albérletek már Szeged is 80-100 ezer forint között vannak, a jobbak fölötte. A lakásárak itt is elszálltak, sokszor megírtuk, hogy 20 millió alatt normális ingatlant nehéz találni.

Az ördögi kör pedig ott van, hogy az áremelkedések és az albérlet ára bőven elvitte azt a bérnövekedést, amiről a kormány állandóan beszél. És nem is keres mindenki 220-230 ezret a fiatalok közül. A vidéki nettó átlagbért ugyanis a húszas-harmincas éveikben járók kétharmada nem keresi meg havonta, sokan örülhetnek még a 150-170 ezres fizetésnek is.

Például a fiatal pedagógusosok vagy orvosok. Ők is tátott szájjal nézik a háromszobás budai panellakásba frissen beköltözött Vágási Ferit, Jutkát és Mágenheim doktort.

Érdemes elolvasni a 444.hu cikkét, mert ennél is több hasznos információ van benne.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: lakáspiac albérlet ingatlan ingatlanpiac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés