Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 12. 11:55

Július 1-től nem hitelezi meg az egészségügyi ellátást a bajban lévőknek az állam

Szigorodik a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény: háromhavi tb-tartozás után törlik az adós taj-számát, és csak akkor adják vissza, ha rendezi a tartozást. Vagy megfizeti az egészségügyi szolgáltatás piaci árát a beteg.

Hirdetés
Hirdetés

Akár félmilliónál is több embert is érinthet a törvényi szigorítás, miszerint akiknek nincs befizetve a tb-jük, nem kapnak ellátást, csak, ha fizetnek érte. A szerdán elfogadott törvény a legnehezebb helyzetben lévőket sújtja:

  • a tartósan munkanélkülieket
  • a tönkrement vállalkozókat
  • az egyetemen frissen végzett fiatalokat, akik már kiestek az állami ellátásából
  • és a háztartásbelieket.

Jelenleg úgy működik a rendszer, hogy akinek nincs tb-je, azt is ellátják, és később az adóhivatal adótartozásként behajtja az elmaradt járulékot, ami havonta 7500 forint. A járulék emelkedik, 7710 forint lesz július 1-től.

A törvénymódosítást követően viszont háromhavi tb-tartozásnál érvénytelenítenék a taj-számot, és csak akkor adnák vissza, ha rendezi a tartozást. Egyébként fizetni kellene az ellátásért. Így a korábbi piros lámpa, ami figyelmeztette az orvosokat, hogy rendezetlen a biztosítási jogviszony, most barna lámpa lenne. A barna lámpával viszont csak készpénzes ellátást kaphatnának a biztosítatlan betegek.

A Népszava szerint Magyarországon jelenleg 500 ezer piros lámpás beteg van, ez azt jelenti, hogy nekik rendezetlen a biztosításuk. Jellemzően ők azok, akik legalább három hónapja nem fizettek tb-járulékot. De van még 400 ezer ember, akik soha nem is voltak tagjai a rendszernek, és 300 ezer fő, akik egyénileg fizetik a tb-jüket, ők is veszélyeztetettek.

Van még 50 ezer ember, akik szerződni sem tudnak, mert nincs állandó lakcímük, de laknak valahol. Ez úgy történhet, hogy anyagi okokból eladták a lakásukat és most olyan albérletben élnek, ahová nem tudnak bejelentkezni.

Ez összesen 1 millió 250 ezer embert jelent.

A Népszava által megkérdezett szakértő azt mondja, az 1 millió 250 ezer emberből legalább 700 ezer kerülhet rövid időn belül olyan helyzetbe, hogy pénzt kérnek tőlük az egészségügyi közellátásért.

A lap megkérdezett egy háziorvost, mi lesz, ha olyan beteg érkezik hozzá, aki barna lámpás és nem is tud fizetni. Az orvos azt mondta: ha valakiről látja, hogy nem jogosult és nem is tud fizetni, nyilván el fogja látni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: társadalombiztosítás társadalombiztosítási járulék