Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Félelmet és elégedetlenséget is szül a minisztériumi reform a szegedi informatikai képzésben
Szegeden 2019. december 12. 09:54 Forrás: magyarnarancs.hu

Félelmet és elégedetlenséget is szül a minisztériumi reform a szegedi informatikai képzésben

A Palkovics-féle oktatási reform erőteljesen érinti a szegedi középiskolai informatikus képzést. Bizonytalanság, érdekkülönbségek és félelem gyűrűzik a rendszerbe, ami eddig legalább működött. Féltik az iskolák presztízsét a tanárok. Emberkísérlet.

Hirdetés

A magyarnarancs.hu számol be arról, hogy miként csapódik le az Innovációs és Technológiai Minisztérium reformja – merthogy ez a minisztérium felügyeli a szakiskolákat – a szegedi informatikai képzésen.

A változások ugyanis több irányban is negatív hullámokat gerjesztenek.

Leginkább a Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola járhat rosszul, itt ugyanis megszüntetik a műszaki informatika szakot, azt ahol kétszer harminc gyerek végzett évente, és ahonnan több országos versenyen is jól teljesítő diák került ki. Az iskola képzése az országos listán a 4. helyen szerepel, ami igen előkelő eredmény.

A minisztériumi reformnak köszönhetően, a Szegedi Szakképzési Centrum viszont úgy döntött, átalakítja a Déri képzését. A magyarnarancs.hu-nak Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója azt mondta, korszerűsítésről van szó, amikor ipari informatikai technikus megnevezésű képzést indítanának a műszaki informatika helyett.

A szakma viszont attól tart, más oka is van annak, hogy a Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziumból a centrum élére érkezett egykori vasváris igazgató épp az eredményesebb Déri képzését szeretné átalakítani. A Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban szoftverfejlesztő szak működik, de nem is az a lényeg, hogy minek nevezik a szakot, a tanárok és a diákok teljesítménye alapján a Vasvári a 118. azon a listán, ahol a Déri a 4. helyen van a legjobbiskola.hu mérése alapján. Ez lenne a lényeg.

A tanárok nem értik, miért a jóval sikeresebb informatikai szakképzést kell szétverni, és azt sem értik, hogy a reform után – a műszaki informatika szakot elhagyva – miért nem legalább a szoftverfejlesztő-tesztelő szak indul, és miért az ipari informatikai technikus képzést indítanák el.

A dolgot a szülők sem értik – számol be a magyarnarancs.hu. Ugyanis a szülők az eredmények, ranglisták, családi tapasztalatok, ismerősök tanácsai és az iskolai nyílt napok meggyőző ereje alapján választanak iskolát, most pedig a Dériben senki nem tud igazából semmit.

Merthogy ipari informatikai technikus képzés még nem volt Magyarországon, és a tanárok maguk sem tudják, hogy mit, mennyi óraszámban kell tanítaniuk 2020 szeptemberétől, 9 hónap múlva.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: informatika Innovációs és Technológiai Minisztérium képzés Palkovics László Szegedi Szakképzési Centrum Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés