Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 11. 18:51 Forrás: MTI

Nobel-díj: Peter Handkét nemkívánatos személlyé nyilvánította Szarajevó

Egy nappal az után, hogy az osztrák író átvette a legmagasabb irodalmi kitüntetést.

Hirdetés

A boszniai sajtó beszámolói szerint a szavazás egyhangú volt, az indoklás szerint pedig a „népirtás utolsó szakasza maga a népirtás tagadása”, Peter Handke pedig éppen ezt tette, hiszen „a Bosznia elleni támadások idején nyilvános szereplései során egyértelműen a nagyszerb rezsimet támogatta, élén a háborús bűnös Slobodan Miloseviccsel”. A városvezetés közleménye szerint amennyiben az osztrák író Szarajevóba látogatna, az az áldozatok további megalázását jelentené, ezért nemkívánatos személlyé nyilvánítják.

A Nobel-díj keddi átadási ceremóniáját Albánia, Koszovó, Törökország, Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bojkottálta az osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként.

Peter Handke 1999-ben került támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, 2006-ban pedig beszédet mondott a háborús bűnökkel és népirtással vádolt Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén. Az író Nobel-díja több balkáni országban, és ezzel párhuzamosan a világ számos pontján visszatetszést keltett.

A múlt pénteken a díjátadó előtt Stockholmba érkezett osztrák író nem volt hajlandó válaszolni a Szerbiával és a balkáni háborúval kapcsolatos álláspontját firtató újságírói kérdésekre, korábban viszont védte vitatott álláspontját a kilencvenes évek balkáni háborúival és Miloseviccsel kapcsolatban. Az ország iránti szimpátiáját édesanyja származásával magyarázta.

(fotó: AFP)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iroda irodalmi Nobel-díj Nobel-díj Peter Handke népirtás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés