Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szakkönyveket vesznek, konferenciákra utaznak, és kollégiumi díjat fizetnek a hallgatók a város ösztöndíjából
Szegeden 2019. december 11. 17:47

Szakkönyveket vesznek, konferenciákra utaznak, és kollégiumi díjat fizetnek a hallgatók a város ösztöndíjából

Képriport
Közel háromszáz szegedi egyetemi és főiskolai hallgatót, valamint középiskolás diákot támogat ösztöndíjjal idén is a szegedi önkormányzat. A szerencsés pályázók egy része ma vehette át a támogatást igazoló oklevelet a városháza dísztermében.

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem 100 hallgatója töltötte meg a városháza dísztermét szerda délután. Valamennyien a tanulmányi eredményüknek köszönhetően részesültek most városi ösztöndíjban.

– Én az egyik barátnőmtől értesültem erről az ösztöndíjról, megörülten neki és jelentkeztem az interneten. Boldog vagyok, hogy sikerült – mondta el Dajka Dalma hatodéves orvostanhallgató, akitől azt is megtudtuk, rezidensként folytatja tanulmányait, szülész-nőgyógyász szakorvos szeretne lenni.

Kiváló tanulmányi eredménye mellett többek között azért is eshetett rá a választás, mert az idén második lett egy országos OTDK versenyen. A havi tízezer forintot szakkönyvekre és konferenciákon való részvételre fogja fordítani.

Nickmann Marcel szerint egy egyetemista legfontosabb bevételi forrását jelentik a különféle ösztöndíjak.

– Az Eötvös Lóránd Szakkollégiumban lakom, ott találtam rá a városi ösztöndíj pályázatának hirdetésére is, így sikerült szerencsésen részt venni rajta – mondta a Bartók Béla Művészeti Kar klasszikus gitár mesterszakos hallgatója. Az elnyert ösztöndíjjal a kollégiumi költségeit fogja csökkenteni. Azt is elmondta, ha végez szegedi tanulmányaival, az Egyesült Államokban, vagy Németországban szeretné egy ideig gyakorolni hivatását.  

Kozma József, a városi közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte:

– Szeged a tudásra épült és a jövőjét is a tudásra építi. Arra a tudásra, amelyik minden helyzetben utat mutat, segít eldönteni, hogyan érdemes tovább haladni az életben. Ezért mi, szegediek hiszünk abban, hogy a tudás felhalmozása a javak felhalmozásának legjobb és legfontosabb módja.

Az ösztöndíjak átadásán készült további képeinkért kattintson ide, vagy fenti nyitóképünkre! (fotók: Szabó Luca)

Kozma József beszélt arról is, hogy a tudást nem lehet adni, venni, azt meg kell szerezni, ennek pedig legjobb módja a tanulás. Ehhez nyújt segítséget immár húsz éve a szegedi önkormányzat, amikor évről-évre meghirdeti a városban tanuló hallgatók, diákok számára kiírt ösztöndíjakat.

– Nincs fontosabb ügy egy közösség, egy város számára, mint a tudás megszerzésének támogatása – zárta ünnepi gondolatait Kozma József.

Az ösztöndíjat elnyert hallgatókat Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem rektor-helyettese is köszöntötte.

Többek között azt mondta, az egyetem büszke arra, hogy a város önkormányzata ilyen módon is elismeri az egyetemen folyó munkát, oktatást.

A szegedi egyetemnek mindig fontos volt a tehetségek gondozása, ezért is örömteli, hogy a város több ösztöndíjprogrammal is segíti ezt a munkát.

Ezt követően Kozma József és Gellén Klára ünnepélyesen is átadta a támogatásról szóló okleveleket az ünnepségen megjelent száz hallgatónak.

A város költségvetésében idén összességében 27 millió forint áll rendelkezésre a támogatások kifizetésére.

A hagyományokhoz híven az idén is száz kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó hallgató részesül 10 hónapon keresztül, szeptembertől visszamenőleg havi 10 ezer forintos ösztöndíjban. További 122-en kapnak – rászorultság alapján – havi 5 ezer, 7 ezer, vagy 10 ezer forint önkormányzati támogatást a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében. Ehhez a szociális alapú önkormányzati támogatáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 5 ezer forint támogatást nyújt havonta, az összeg odaítéléséről az érintett hallgatók 2020 márciusában kapnak végleges értesítést a támogatáskezelőtől.  

Az idén már tizedik éve, hogy a tehetséges középiskolás tanulók egyszeri 50 ezer forintos támogatást kapnak a várostól ösztöndíj formájában az „Esélyt a középiskolás tehetségnek” pályázat keretében.

Ez utóbbi pályázatról is döntött a bírálóbizottság, idén 40 olyan középiskolást részesített ebben az ösztöndíjban az önkormányzat, akik jó tanulmányi eredményük mellett kiemelkedően szerepeltek tanulmányi és sportversenyeken.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kozma József önkormányzat ösztöndíj Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés