Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 10. 13:39

Húsz év után sem felejtettük el a Jadviga párnáját

Éppen két évtizede forgatták a Závada Pál regényéből forgatott filmet. Ebből az alkalomból hívták meg az írót és a film rendezőjét, Deák Krisztinát hétfő estére a Grand Caféba. A készítők a közönséggel együtt nézték meg a 2000-ben bemutatott művüket, majd a filmről és a forgatásról beszélgettek.

Hirdetés

A közel négyórás program első részében Deák Krisztina és Závada Pál idézte fel Bencsik János újságíró kérdésére az 1999-es tótkomlósi forgatással kapcsolatos élményeit. A rendező szavaiból kiderült, hogy kezdetben az író határozottan elzárkózott attól, hogy szülővárosában készüljön a film, utóbb mégis beadta a derekát.

Amikor elolvastam a regényt, azonnal tudtam, hogy filmet szeretnék belőle rendezni – adta meg az est alaphangját Deák Krisztina. A regény 1997-ben jelent meg, és ehhez mérten nagyon rövid időn belül elkészült a belőle készült film forgatókönyve, ami alapján 1999-ben indult a forgatás. 

Minden összejött, szerencsés csillagzat alatt született a film – elevenítette fel élményeit a rendező, hozzátéve: olyan csoda, amilyen a Jadviga párnájának forgatása volt, nem történik meg kétszer az életben. 

Pedig az előjelek nem voltak kedvezőek. Závada Pál kezdetben elzárkózott a forgatókönyvírástól, de mint a kiderült, ennek kizárólag az volt az oka, hogy korábban ilyesmivel nem foglalkozott. Utóbb a rendezővel közösen írta meg forgatókönyvet. A filmet a rendezőnek kell kitalálnia, neki kell erős vízióval rendelkeznie – mondta a beszélgetés során Závada.

A közönség a Grand Cafél mozitermében

A filmbe több olyan jelenetet is bele kellett írni, ami a regényben nem volt benne, de a forgatókönyv és vele a képi megjelenítés logikája így kívánta – derült ki a beszélgetés során. Komoly változás volt a regényhez képest, hogy a filmben időrendi sorrendben mesélték el Ondris és Jadviga történetét, ellentétben a regénnyel. 

Hosszú szereplőválogatás előzte meg a forgatást, és utólag is nagyon bátor rendezői döntésnek nevezhető, hogy az akkor mindössze tizenkilenc éves Bodó Viktorra bízta Deák Krisztina az egyik főszerepet. Pályája elején járt a Jadvigát megformáló Tóth Ildikó, a fontos mellékszerepet alakító Csányi Sándor és Fesztbaum Béla is. Ők valamennyien komoly színészi pályáját jártak be az elmúlt két évtizedben – hangzott el a hétfő esti beszélgetésen. 

A szlovák tárgyú film szegedi bemutatójának szervezője és házigazdája a Grand Café mellett a Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Szegedi Szlovák Önkormányzat volt, a filmvetítésre pedig sokan érkeztek a forgatás helyszínéről, Tótkomlósról. Közvetlenül a nagyjátékfilm előtt levetítették a forgatásról készített rövidfilmet is.

A werkfilm kapcsán szóba került, hogy igazi települési csapatmunka volt a film készítése, nem ritkán száz-kétszáz statisztával dolgoztak a filmesek. Nagy könnyebbséget jelentett, hogy ruhákkal, korabeli kellékekkel segítették a tótkomlósiak a film hiteles tárgyi világának megteremtését.

Egy film akkor marad életben, ha emlékeznek rá – mondta zárszószerűen Deák Krisztina rendező, aki szerint az a tény, hogy húsz évvel a Jadviga párnájának forgatása után sokan emlékeznek a filmre és külön estet szentelnek neki, jelzi: nem hullott ki az kollektív emlékezetből az 1999-ben forgatott film.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film Grand Café irodalom közönségtalálkozó mozi regény Závada Pál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés