Hirdetés
Szegeden 2019. december 9. 16:49

Boldog születésnapot, TIK!

Képriport
Tizenöt éve avatták, mikor máskor jelentessük meg kollégánknak a megnyitóról készült írását? Rafai Gábor kollégánk tizenöt éve a Metro című ingyenesen terjesztett napilap Szeged mellékletébe írt az ünnepélyes megnyitóról.
Hirdetés

Irány 2004! Változtatás nélkül közöljük kollégánk akkori írását!

A 22 ezer négyzetméteres Tanulmányi és Információs Központ 8 milliárd forintos költséggel közel három év alatt készült el. A múlt heti megnyitó díszvendége volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Magyar Bálint oktatási miniszter is.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat 2004-ből! (a szerző felvételei)

Az Ady téri épület 22 ezer négyzetméteres területéből 12 ezer négyzetmétert foglal el a könyvtár. A modern információs technikával, szabad-polcos rendszerrel, valamint korszerű konferencia- és előadótermekkel rendelkező, úgynevezett intelligens intézmény a legnagyobb vidéki felsőoktatási és kulturális beruházás volt az elmúlt években. A tanulmányi és információs központ bekerülési költsége 7 milliárd 890 millió forint volt. A  beruházás száz százalékban állami forrásból valósult meg.

Az elmúlt három hónapban összesen másfél millió könyvtári egységet költöztettek át az egyetem eddig különböző épületeiben lévő könyvtárakból.

A jövőben közel 400 ezer kötet közvetlenül hozzáférhető lesz a szabadpolcos olvasóterekben, amely Európában is páratlan különlegességnek számít. A polcokra kihelyezett kötetetek hossza eléri a 29 kilométert.

Az épületben négyszáz új, a hallgatók és kutatók által használható számítógépes munkaállomás is helyet kapott. Itt építették fel a városi kongresszusi termet is, így az egyetemisták mellett a város és a régió lakosait is szolgálja majd az új tudásközpont.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: József Attila Tanulmányi és Információs Központ könyvtár Szegedi Tudományegyetem SZTE TIK