Hirdetés
Szegeden 2019. december 8. 17:01

Joób Márton: Célom, hogy a szegedi családok érezzék a város támogatását

Az előző ciklusban a városi közgyűlés foglalkoztatási, szociális és sportbizottságát vezette Joób Márton, aki október óta tanácsnokként felügyeli ezt a területet. Szeretné folytatni a korábban elkezdett programokat, ugyanakkor a stratégiai tervezésben segítheti a szakbizottság és a polgármester munkáját.

Hirdetés

- Bizottsági elnökből lett tanácsnok, ami annak ellenére egy új kihívás ön számára, hogy megmaradt a szociális ügyeknél és a sport területén.

- Igen, az új megbízatásomnak köszönhetően bekerültem a város közvetlen vezetésébe. A tanácsnoki kinevezésemnek köszönhetően ugyanis a korábbinál nagyobb beleszólásom lehet a fontos döntésekbe, ugyanakkor segíthetem egyrészt az általam korábban vezetett szakbizottság munkáját, és Botka László polgármesterrel egyeztetve előkészíthetek olyan stratégiai döntéseket, melyek meghatározzák az önkormányzat szociális és sporttámogatási koncepcióját.

- Főként a szociális területre figyelnek oda helyben és országosan is az emberek, hiszen Szeged az utóbbi öt évben egy egyedülálló programot hajtott végre.

- Valóban, a szociális bérlakás programunk nagyon sikeres volt az utóbbi években, melynek keretében közel 700 család jutott önkormányzati tulajdonú lakáshoz. Ezt mindenképpen folytatnunk kell. A város számára fontos, hogy a családokat támogassuk, mert meggyőződésünk, hogy csak akkor lehet sikeres egy város vagy ország, ha erős családok kötelékeiből épül fel. Ugyanakkor olyan szociális hálót építettünk helyben, amely erős, de kötelességünk ezt tovább bővíteni. Oda fogunk figyelni minden szegedire, aki nehéz helyzetbe kerül. Az a célom, hogy a szegedi családok érezzék a város támogatását.

- Több mint 1 milliárd forintot fordított idén az önkormányzat szociális támogatásokra. Lehet ezt az összeget növelni?

- Ez majd a jövő évi költségvetés elfogadásakor kiderül. Az azonban biztos, hogy, hogy bővíthető a támogatottak köre. Erre jó példa az idei keretösszeg elosztása. 600 millió forintot fordítottunk közvetlen szociális támogatásra, ez azt jelenti, hogy Szeged önkormányzata 11 ezer családnak tudott közvetlen támogatást biztosítani. 450 millió forintból pedig segítséget nyújtottunk a gyerekes családoknak a beiskolázáshoz, illetve a nyugdíjasok életét is tudtuk támogatni egy 10 ezer forintos tétellel.

- Mint volt élsportoló különösen figyelt eddig is az egyesületekkel, sportszervezetekkel ápolt kapcsolatokra.

- Ez a jövőben is így lesz, ugyanis szeretném a szegedi sportéletet is szélesebb alapokra helyezni. Az élsport támogatása mellett a közösségi sportélet, a tömegsport szerepét szeretném erősíteni, és ehhez az egyesületek mellett a Szegedi Sport és Fürdők Kft. együttműködésére is számítok. Az önkormányzat cégének olyan szolgáltatásokat kell nyújtania, melyek a szegedieket segítik, közelebb viszik a sportot és a kikapcsolódást a helyiek szélesebb tömegeihez. Ezen kívül természetesen a sportegyesületek közvetlen támogatása is fontos számunkra, hiszen eddig is több mint 70 szegedi sportszervezet kapott tőlünk pénzügyi segítséget. Minden erőmmel azon leszek, hogy a sport a jelenleginél is nagyobb szerepet töltsön be a szegedi emberek életében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Joób Márton tanácsnok