Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 6. 21:18

Nem csak egy tánc volt: így látják a fotográfusok a mozgás művészeit

Képriport
Kortárs magyar fotográfusok táncművészeti munkáiból nyílt válogatás pénteken délután TáncKépek címmel a Reök-palotában. A január 19-ig nyitva tartó tárlaton többek között Juronics Tamásról és a Szegedi Kortárs Balett több művészéről is láthatók fotográfiák.

Hirdetés

A szecessziós palota második emeletén megnyílt tárlaton a kortárs mellett a klasszikus balett, a néptánc és a társas tánc sokféle variációja is megjelenik.

– Ezeken a képeken nemcsak a táncosok jelennek meg, és fotográfusok, akik ellesték a pillanatot. Én hallani vélem a zenét is. Összművészetről van itt szó, ezeknek a művészeteknek az összjátékaként, a múzsák testvériségeként jöhettek csak létre ezek a képek – mondta köszöntőjében Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora.

A tárlatot megnyitó Borbély László, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a MANK operatív igazgatója többek között arról beszélt, a táncművészet az ember fizikai és lelki létezésének legsokoldalúbb kifejezése. A fotográfia pedig a legautentikusabb művészi kifejezésforma a létezés egy pillanatának megragadására. Ennek kiállításnak a létrehozása ezért rendkívül kreatív feladatot és kihívást jelentett számukra.

A Reök-palota idei utolsó tárlata Szentendréről érkezett.

A kiállítás képeit ősszel ugyanis már bemutatták a szentendrei MANK Galériában. Ott a szűk tér miatt egy kollázsszerű bemutatóra volt lehetőség, míg Szegeden a fotográfiai alkotások autonómiáját igyekeznek előtérbe helyezni. Ezt erősíti most a különleges, a képekre maszkolt megvilágítás is.

A Szegedre érkezett kiállítás képein összesen 45 fotós különböző érzelme és hangulata mutatkozik meg a falakon.

A több mint 70 alkotást bemutató tárlaton az elmúlt csaknem két évtized színpadi előadásainak és fotós főpróbáinak legszebb pillanatai láthatók.

A közel félszáz alkotó között találhatjuk a szegedi fotóművészt, Dusha Bélát, de a kiállítás egyik kurátora, Eifert János fotói is megcsodálhatók a falakon.

Kiállító művészek

Aczél Péter, Agócs József, Andrea Paolini Merlo, Baán Katalin, Bobál Katalin, Csillag Pál, Csorba Károly, Csörögi Dóra, Darab Dénes, Dudás Ágnes, Dudás Nándor Emil, Dusa Gábor, Dusha Béla, Eifert János, Fejér István, Futár Ernő, Gimesi András Gime, Huisz István, Kálmándy Pap Ferenc, Kincses Gyula, Koncz Dezső, Kőműves Kata, Körtvélyesi László, Máthé András, Mészáros Csaba, Montvai László, Olasz Ági, Palotai Misi, Pethő Bertalan, Ritter Antal, Sáfrány Levente, Sági Ági, Siklós Péter, Simon Csilla, Szabó Béla, Szedő Iván, Szendrei Tibor, Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Törköly József, Urbán Tibor, Váncsa Domokos, Vas Péter, Volpach-Bors Szilvia és Zsila Sándor.

rag

(fotók: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó kiállítás megnyitó Reök palota
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés