Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 7. 07:59

Pillanatok alatt oda a nappali, ha lángra kap a kiszáradt karácsonyfa

Képriport
Felgyulladt egy karácsonyfa és pillanatok alatt porig égett az egész lakás. Szerencsére mindez csak egy bemutatón történt péntek este a Dóm téren, ahol a szegedi tűzoltók egy konténerben berendezett szobában gyújtották fel a fenyőfát. Sok jó tanácsuk is volt az ünnepek előtt.

Hirdetés

– Csongrád megyében tavaly advent idején 20 lakástűzhöz kellett kivonulniuk a kollégáinknak, ebből három esetben fenyőfa vagy adventi koszorú okozta a tüzet. Ma már kevésbé jellemző, hogy a karácsonyfára szerelt fényfűzérek okoznak tüzet, inkább akkor gyullad ki lakás, amikor a háziasszony a tűzhelyen ott felejti az ünnepi ételt, mert még leszalad a boltba valamiért – mondta el Molnár Krisztina, tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője a Dóm téri bemutató előtt.

Azt is megtudtuk tőle, hogy minden évben személyi sérülés is előfordul adventkor a megyében, főleg füstmérgezéssel szállítanak embereket kórházba.

Az adventi időszakban kétszer annyi a lakástűz, mint az év más időszakaiban, minden évben gondot okoznak a felügyelet nélkül hagyott adventi koszorúk és karácsonyfák.

Most a tűzoltók nem titkolt célja volt az, hogy megdöbbentsék a szimulációval a téren összesereglett néhány száz embert: a fenyőfa meggyújtása után szinte pillanatok alatt a konténerbe elhelyezett összes bútor lángra kapott.

A bemutatót követően jó tanácsokkal is szolgáltak.

Megtudhattuk, a karácsonyfatüzek többsége január első napjaiban történik, amikor a fák már teljesen kiszáradtak, s tűleveleik is hamarabb lángra kapnak, mint a frissen kivágott fenyőfa.

A karácsonyfa és a gyertya kombinációja kifejezetten veszélyes. A száraz tűlevelek és ágak erősen gyúlékonyak, így a száraz részek begyulladása után a tűz hamar eléri az ágak és tűlevelek belsejében található illóolajokat és cellulózt, a fa tulajdonképpen felrobban.

Szakemberek azt tanácsolják: ilyen esetben soha ne kíséreljük meg az oltást, a tűzoltókat kell hívni a 112-es segélyszámon.

A szakemberek szerint ezekre nagyon figyeljünk oda:

  • a karácsonyfát minden hőforrástól legalább másfél méteres távolságra állítsuk fel,
  • csak megfelelő műszaki állapotú fényfüzért használjunk,
  • ha elmegyünk otthonról, vagy lefekszünk aludni, áramtalanítsuk,
  • a gyertyákat nem éghető alátétre kell helyezni, karácsonyfán meggyújtani veszélyes,
  • egy füstérzékelő segít megelőzni a nagyobb bajt, csakúgy mint a két kilogrammos poroltó, amely minden nagyobb áruházban kapható néhány ezer forintért.

A karácsonyi időszakban azonban csak a tűzesetek egy részét okozzák a karácsonyfához közvetlenül köthető esetek. A legnagyobb veszélyforrás ilyenkor is a konyha, az ünnepi időszakban itt is rendkívül magas a tűz keletkezésének kockázata.

Tavaly országszerte valamivel több mint 6 ezer lakástűz keletkezett, azaz naponta átlagosan 15 esetet regisztráltak. Ez a szám a karácsonyi, adventi időszakban a duplájára emelkedik, ilyenkor napi 30 eset is előfordulhat.

Ennek az az oka, hogy az emberek többet vannak otthon, többet főznek, sokan pedig ottfelejtik az ételt a sütőben vagy a tűzhelyen, a zsiradék vagy az olaj pedig idővel meggyullad.

Ilyenkor sokan a lehető legrosszabb dolgot csinálják, vagy elkezdenek a lakásban rohangálni a lobogó serpenyővel vagy vízzel öntik nyakon az eszközt.

Mindkettő nagyon veszélyes és tilos, utóbbi azért különösen veszélyes, mert a víz egyből gőzzé alakul, ahogy eléri a 300-330 fokos olajt, és a megváltozott halmazállapot szó szerint kirobbantja az égő olajt a tepsiből, serpenyőből.

A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha az égő eszközt lefedjük nedves törlőruhával vagy egy fedővel, és kikapcsoljuk a sütőt, letekerjük a gázt.

rag

Az Axefly Vision néven alkotó Petrács Alex erről a Dóm téri eseményről is készített egy drónvideót: ha kíváncsi rá, mindez hogyan nézett ki a helyszínen, úgy a nyitóképünkre kattintva elérhető fotógaléria mellett az alábbi videót is érdemes megnéznie!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató karácsonyfa katasztrófavédelem tűz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés