Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 6. 14:41

Vadasparki játszótérmutyi: továbbra sem stimmelnek az elszámolások

Egy újabb informatikai szakvélemény ismertetésével folytatódott pénteken az a per, amely különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ügyében zajlik a Szegedi Törvényszéken. Az úgynevezett Vadasparki játszótérmutyiban érintett vádlottak ezúttal sem örülhettek a szakértő megállapításainak.

Hirdetés

A szegedi székhelyű cég vezetője 2012 októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását, üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató központ kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni.

Vahl Rezső, a per elsőrendű vádlottja a Titán Projekt’s House ügyvezetője pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, mely azt befogadta és mintegy 185 millió forint értékben támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2013. január 18-án a támogatási szerződést alá is írták. A cég jó kormánypárti kapcsolatait jelzi, hogy Gyimesi László a párt akkori szegedi vezetője támogatta a projektet, és a megnyitón is beszédet mondott. Azonban gyanús lett Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselőnek, hogy finoman szólva is túlárazottnak tűnt a beruházás, ezért feljelentést tett az Európai Unió Csalásellenes Hivatalánál, az OLAF-nál.

Később a magyar hatóságok is nyomozni kezdtek, és vádat emeltek az ügyletben főszerepet játszó három személy ellen. A vádirat szerint a projektre elnyert támogatásból egy külső cég fejlesztette azt a szoftvert, amelyre a vádirat szerint sokkal több költséget állítottak be, mint amennyibe került. A Flamingó névre keresztelt program fejlesztésére végül 154 millió, míg a játszótér építésére csak 83 millió forintot fordítottak, holott az eredeti pályázatban ez épp fordítva volt.

A bíróság azért rendelt ki informatikai szakértőt a projekt vizsgálatára, mert a gyanú szerint a megnyert összeg töredékéért készítették el a szoftvert. Ez már a második elkészült szakértői jelentés, mivel az elsőt nem fogadták el a vádlottak védőügyvédei, de ez a tanulmány is túlzónak tartotta az elszámolt költségeket. A szakértőknek azt kellett vizsgálniuk, hogy a Flamingó nevű szoftver a 2012–13-as időszakban milyen költségekkel készülhetett el. Választ kerestek például arra a kérdésre, hogy a cég vezetői szerint forradalmian új arcfelismerő program akkor mennyire volt elterjedt a szakmában. A szakértők szerint egyáltalán nem volt újdonság ez már akkoriban sem.

Hornyák Olivér informatikai szakember többféle számítási eljárást is bemutatott a szakvéleményében, de ezek átlaga alig haladja meg a 11 millió forintot. A per egyik kulcskérdése továbbra is az, hogyan számolhatott el a pályázó 154 millió forintot az interaktív látogató-központ kiépítésére, ha a szoftver az akkori körülmények között alig több mint 10 millió forintból elkészíthető lett volna?

A három vádlott védőügyvédjei ezúttal is vitatták a szakvélemény megállapításait, ám mivel Hornyák álláspontja hasonlít az első szakértő által leírtakra, a bíróság aligha rendel meg egy újabb jelentést. A per tárgyalása jövőre folytatódik.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság OLAF per Szegedi Törvényszék
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés