Hirdetés
Szegeden 2019. december 6. 14:17

Barcelonával és Londonnal együtt szerepel az Okos Város Példatárban Szeged

Három helyen is szerepel Szeged az online Okos Város Példatárban, amely az okos újításokat és megoldásokat mutatja be.

Hirdetés

Több mint 200 okos város megoldással bővült az online példatár – írja honlapján a Lechner Tudásközpont. Beszámolnak arról, hogy az Okos Város Példatár oldalán most már összesen 800 olyan bejegyzés között lehet böngészni, melyek a hazánkban és a nagyvilágban alkalmazott okos újításokat és megoldásokat mutatják be. A több mint 200 újonnan feltöltött példa között nemcsak a nagyvárosok technológiai és társadalmi innovációi találhatóak meg, de a hazai kistelepülések jó gyakorlatai is megismerhetőek.

A példatár folyamatosan frissülő térképes felületet is kapott.

Szeged is kiemelten kezeli, és már a korábbi években is végzett olyan tevékenységeket, nyújtott be olyan pályázatokat, amelyek a Smart Citybe, azaz az élhető, okos városba sorolhatók.

A Lechner Tudásközpont online Okos Város Példatárában három helyen is szerepel Szeged, az Eliptic projektnél, a Logiscool szakkörnél és a közösségi kerteknél.

  • Az Eliptic projekt szándéka, hogy új koncepciókat és üzleti kapcsolatokat hozzon létre a meglévő elektromos tömegközlekedési infrastruktúra és járművek optimalizálása érdekében, amelyek által pénz és energia takarítható meg. A projekt erősíti az elektromos tömegközlekedés szerepét, ami által csökken a fosszilis üzemanyag-fogyasztás és jobb lesz a levegőminőség.
    Ebben a projektben Szeged egyedüli magyar városként szerepel együtt többek között Barcelonával, Brüsszellel, Londonnal és Varsóval.
  • A Logiscool szakkör lényege: a digitális írástudás egyre inkább a XXI. század alapkövetelményévé válik. A hasonló foglalkozások segítségével a gyerekek nemcsak passzív befogadóként használják a számítástechnikai eszközöket, hanem aktívan alakítják az alkalmazásokat. A program során fejlődik a gyerekek problémamegoldó képessége. A megszerzett tudást szinte bármely munkaterületen tudják majd hasznosítani felnőttként. A programozás tanítását egyetemisták végzik szervezetten iskolásoknak. Szeged mellett más magyar városok is szerepelnek ebben a projektben.
  • A közösségi kertekben erős Szeged. A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak – írják a honlapon. Itt Szeged mellett csak Budapest, Kecskemét és Eger található a példatárban.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELIPTIC-projekt Lechner Tudásközpont okos város Okos Város Példatár Logiscool közösségi kert