Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. december 5. 19:07

Kultúrharc: most az ellenzéki városok színházait hajtaná uralma alá a kormány

Teljesen kiüresíti a Nemzeti Kulturális Alapot a kormány, az emberminiszter dönt majd minden kulturális támogatásról, és ő dönthet a jövőben a színházigazgatók kinevezéséről is.

Hirdetés

Ő, Kásler Miklós:

Miután miniszteri hatáskörbe kerülne a kulturális egyesületek, színházak támogatása a népdalkörtől az alternatív színházakon át, a nagyvárosi kőszínházakig, most mindenki megijedt a kultúrszakmában, mert attól tartanak, hogy az egyébként is csorbított szakmaiság még inkább teret veszítene, és a politika mindeddiginél nagyobb árnyékot vetne a kultúra területére.

A miniszter vétójoggal bírna a színházigazgatók kinevezésénél, így a szegedinél is, tehát azt minden esetben jóvá kell hagynia. Ezzel az intézkedéssel viszont a kormány elérheti, hogy csak a politikailag megfelelő személyek vezessenek színjátszóhelyeket.

Az csak hab a tortán, hogy a törvénymódosítást egy év végi salátatörvényben jegyzik, aminek a lényege, hogy rengeteg más jogszabály van benne. A Fidesz és kormánya rendszeresen ver keresztül az országgyűlésen néhány nap alatt, salátatörvényben „elrejtve” fontos és fájdalmas törvényeket.

Közben az Emberi Erőforrások Minisztériuma bár tagadta, hogy a Parlament gyorsított eljárásban, már a jövő héten elfogadna egy ilyen törvényt, de azt elismerték, átszabnák a Nemzeti Kulturális Alap működését. Ez magyarul azt jelentheti, hogy az NKA bár nem szűnik meg, döntési jogköröket és forrásokat vonnak el tőle.

Úgy hírlik, létrejöhet a Nemzeti Kulturális Tanács, ami a kultúrstratégiai és szakmapolitikai döntéselőkészítésben kap szerepet. Az éppen aktuális emberminiszter vezeti majd a tanácsot, és a támogatásokról is ő dönt majd.

Az Index azt írja, hogy a jelenlegi felállás szerint Kásler Miklós emberminiszter mellett Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum első embere vezeti majd a tanácsot. Előbbi elnök, utóbbi kettő alelnöki pozícióban.

Százmilliókért megkerülhető a miniszter

A törvénytervezet szerint a színházak kapnak ugyan egy kiskaput, de ez inkább vicc, mint komoly. Akkor húzhatnák ki magukat a miniszteri kinevezés alól, ha lemondanak az állami támogatásról, és megelégednek az önkormányzati támogatással, ami súlyos százmilliókat jelent.

Tavaly összesen 12,8 milliárd forintos támogatást kaptak az önkormányzatok által fenntartott, kiemelt vagy minősített előadó-művészeti szervezetek az állami költségvetésből.

A Szegedi Nemzeti Színház 206,7 millió forintot kap működési támogatásként, további 310 milliót pedig művészeti támogatásként. A szegedi teátrum így összesen 516 millió 700 ezer forintnyi állami forrásból gazdálkodhat az idén.

DK: a Fidesz ki akarja véreztetni a független színházakat

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány arra készül, hogy jelenlegi formájában megszünteti a Nemzeti Kulturális Alapot, elveszi az állami támogatásokat a budapesti színházaktól, valamint Kásler Miklóson, az emberi erőforrások miniszterén keresztül bele fog szólni a fővárosi fenntartású színházak igazgatóinak kiválasztásába.

A kabinet előbb a színházaknak adható társasági adót vette el, most pedig azt mondja, hogy ahol nem az lesz a színházigazgató, akit ő akar, ott nem lesz pénz és nem lesz színház sem. A politikus felszólította a Fideszt, hogy „tegyék végre túl magukat a választási vereségen”, fogadják el a budapestiek döntését, ne akarják a vereségüket a budapesti színházakon megbosszulni.

A frakciószóvivőt kérdezték arról a hírről, amely szerint a kormány az egyetemekhez hasonlóan a színházak élére is kancellárokat nevezhet ki, de azt felelte, hogy erről nincsen információja.


 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kásler Miklós színház Nemzeti Kulturális Alap NKA Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés