Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Zöld város, zöld egyetem: a Szegedi Tudományegyetem maradt a legzöldebb magyar felsőoktatási intézmény
Szegeden 2019. december 5. 16:20

Zöld város, zöld egyetem: a Szegedi Tudományegyetem maradt a legzöldebb magyar felsőoktatási intézmény

A GreenMetric 2019-es világrangsorában a Szegedi Tudományegyetem előrelépett a 74. helyre, ezzel ismét a legzöldebb magyar felsőoktatási intézmény lett. A tavalyi évhez képest idén is nőtt a nemzetközi résztvevők száma: 2019-ben már 780 intézmény töltötte ki a zöld kérdőívet.

Hirdetés
Hirdetés

A 77. helyről lépett előrébb a 74. helyre a Szegedi Tudományegyetem a GreenMetric 2019-es világrangsorában, mellyel továbbra is őrzi pozícióját Magyarországon a legzöldebb egyetemként.

Az idei felmérésben már 780 felsőoktatási intézményt vizsgáltak meg a rangsor készítői. Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: míg a 2010-es első felhívásra 95 intézmény, addig 2019-ben már 780 egyetem válaszolt.

A kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény 2012 óta végez világ és európai szinten is a top 20 százalékban. Az SZTE által megelőzött egyetemek aránya az elmúlt évben 86 százalékról 90 százalékra nőtt.

A szegedi egyetem a maga 74. helyezésével és 7375 pontjával nagy fölénnyel nyerte a kérdőívet kitöltő 7 magyarországi felsőoktatási intézmény zöld versenyét. A hazai sorrendben a második helyezett Pécsi Tudományegyetem a nemzetközi mezőnyben a 100., a harmadik Debreceni Egyetem a teljes lista 202. helyén végzett. Az SZTE és a második legjobb magyar intézmény között 350, míg a szegedi eredményt az utolsó helyezett hazai egyetemével összevetve 5450 a pontkülönbség.

A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan:

  • elhelyezkedés és
  • infrastruktúra,
  • energia és klímaváltozás,
  • hulladék-, vízgazdálkodás,
  • közlekedés,
  • oktatás.

Ezek közül a legnagyobb súlyú (21 százalék) az energia és klímaváltozással, a legkisebb jelentőségű (10 százalék) a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör.

Az SZTE továbbra is kiemelt jelentőséget tulajdonít a megújuló energiaforrások intenzív használatának, a hallgatói tudatformálás jegyében szervezett évközi programoknak és az energiaigényt csökkentő fejlesztéseknek. A következő időszak céljai között szerepel az e-mobilitás fejlesztése, és a megújuló energiaforrások hasznosítása által lehetővé váló, további energiaigényt csökkentő műszaki beruházások kivitelezése.

A GreenMetric rangsor szakértői 2019 júliusában személyes látogatáson vettek részt Magyarország két legzöldebb egyeteme (SZTE és PTE) által szervezett műhelymunkán és intézménylátogatáson, ezzel erősítve a nemzetközi együttműködést a jó gyakorlatok megosztásával – közölte a Szegedi Tudományegyetem.

Ezt nézze meg! Mihálik Edvin tanácsnok: Legyen Szeged a legzöldebb magyarországi nagyváros!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem geotermikus energia GreenMetric napelem zöld egyetem