Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 5. 14:50

Legbringásabb városhoz méltóan tovább bővül Szeged kerékpárút-hálózata

Képriport
A kitűzött határidőnél előbb, már december közepén elkészülhet az a kerékpárútszakasz, amely a Szélső sortól a Körtöltésig az Algyői út mentén, majd a töltésen átvezetve csatlakozik a Murányi utcához a bicikliút. Ezzel megvalósul a Szeged-Baktó kapcsolat a kerékpárosok és gyalogosok részére. 532 millió forintból fejleszt a város.

Hirdetés

Hóbor András rendszeresen használja a József Attila sugárút kerékpárútját, ugyanis az Olajos utcában lakik, nem messze a körtöltéstől. Azt mondja, hogy biztonságos és gyors a biciklis közlekedés, mióta elkészült ez az útszakasz. Annak is örül, hogy a Murányi utcánál most épülő átkötő szakasznak köszönhetően a baktóiaknak is könnyebb lesz kerékpárral eljutniuk a város központjába. 

József Attila sugárúti kerékpárút egy átfogó kerékpárút-fejlesztési uniós program részeként valósul meg, amelynek keretében biciklis összeköttetés épül az ipari logisztikai központhoz, valamint a körtöltésen át Baktóhoz.

A beruházást az Európai Unió 500 millió forinttal támogatja, ezt további bruttó 32 millió forint önerővel egészíti ki a város.

Tapasztó Sándor a beruházás koordináló Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója emlékeztetett rá, hogy a Tarján szélén idén nyáron csatlakozott egy új szakasz az eddig elkészült kerékpárúthoz, amely ezúttal nem vezeti át a biciklist az út túloldalára a Deák Ferenc Gimnáziumnál, hanem folytatódik a jobboldalon, és a Budapesti körút, Csorba utca mentén pedig elvezet a körtöltéshez. Itt egy támfallal segítették a kerékpárosok átjutását az új-petőfitelepi részre, ahol a Bástya sornál csatlakozik az út a korábban elkészült, Algyőig vezető kerékpárúthoz.

A projekt folytatásaként most kiépül a Szeged–Baktó kerékpáros kapcsolat, melynek keretében gyalog- és kerékpárút épül a Szélső sortól a Körtöltésig az Algyői út mentén 113 méter hosszon, majd a kerékpárút a töltésen átvezetve csatlakozik a Murányi utcához. A beruházás a január végi határidő előtt, már december közepén befejeződhet.

A Szeged, kerékpárút-hálózat fejlesztése II. ütem elnevezésű projekt máshol is folytatja a már elkezdett fejlesztéseket. Ennek egyik része lehetővé teszi a Szegedi Ipari Logisztikai Központ kerékpáros megközelítését. A Dorozsmai úttól a gumigyárig már van kerékpárút, ennek burkolatát most felújítják, a közlekedést pedig biztonságosabbá teszik a biciklisek számára.

Az 5-ös számú főút mellett új kerékpárutat építenek több mint 600 méter hosszan, a Back Bernát utcában pedig több mint 1 kilométeres szakaszon, a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében kerékpáros nyomok (piktogramok) kerülnek az aszfalt felületére, és egy buszmegállópárt is kialakítanak.

Tapasztó Sándor azt is elmondta, hogy a Szegedi Ipari Logisztikai Központhoz vezető kerékpárutat a közbeszerzésen nyertes NORBO-ÉP Kft. építheti. A tervek szerint 2020 első negyedévében készül el. A projekt új szakaszon is elindul jövőre, hiszen a tervek szerint megépül a Kiskundorozsmát Bordánnyal összekötő kerékpárút.

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Baktó Bordány fejlesztés kerékpárút kerékpárút-építés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés