Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Eszenyi Enikőt a kisember és az oligarchák kapcsolata foglalkoztatja a Mágnás Miskában
Szegeden 2019. december 5. 10:07

Eszenyi Enikőt a kisember és az oligarchák kapcsolata foglalkoztatja a Mágnás Miskában

Kényszerűen lerövidült Eszenyi Enikő szerdai vendégeskedése a Közéleti Kávéházban. A Budapestről Szegedre tartó színművész egy, az autópályán történt baleset miatt közel egy órás csúszással érkezett meg a Városháza Házasságkötő termébe, ahol zsúfolt ház várta türelmesen.
Hirdetés

Nem nagyon maradt idő bemelegítésre, így beszélgetés moderátori szerepét vállaló Szalay István, Szeged korábbi polgármestere arról kérdezte a vendéget, milyen időszerűséget hordoz magában a Vígszínházban nemrégiben bemutatott Mágnás Miska. (Véletlen egybeesés, hogy a Szegedi Nemzeti Színház ugyanennek a darabnak a premierjére készül.) A kisember és az oligarchák kapcsolata foglalkoztatja az operettet rendező Eszenyi Enikőt, aki úgy vélekedett: ez a téma mindig időszerű.

Némileg sajnálkozva említette meg a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, hogy bár eljátszotta a drámairodalom legnagyobb női szerepe – közöttük Lady Annát, Lady Macbeth-et és Nórát – a közönség és a (bulvár)sajtó kisebb és jelentéktelenebb szerepeire emlékszik. Ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy a médiából ma már nem lehet senkinek a személyiségét megismerni, így a színészekét sem.

A Sófi-díjak átadására érkezett Eszenyi Enikő földije Sófi Józsefnek, a díj alapítójának és névadójának. Szalay István mellett a Közéleti Kávéházban Vígszínház igazgatójának másik vendéglátója Sófi József volt. Mint a beszélgetésből kiderült: Eszenyi Enikő Csengerben, míg Sófi József Mátészalkán született.

A vendég nem csak színész és rendező, hanem tíz éve a Vígszínház igazgatója. A színház esetében tényleg nagyüzem. A Vígszínházban 250-en dolgoznak, 3 milliárdos költségvetés mellett évente 450 ezer nézőt fogadnak. Eszenyi Enikő nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a színháztermeket estéről estére meg kell tölteni. Az általa irányított intézményhez nem csupán az 1100 néző befogadására alkalmas Vígszínház tartozik, hanem a Pesti Színház és a Házi Színház. Előbbi 500, utóbbi 70 fős nézőtérrel. A három színpadon heti nyolc előadás fut, hiszen vasárnap délutáni és esti bemutatót is tartanak.

Szalay István rákérdezett arra, mennyire képes önállóan eltartani magát a Vígszínház. Jegyár-bevételből éves kiadásaik felét képesek fedezni, a fennmaradó részt az eladott jegyek után járó állami támogatásból és a TAO-ból kapják. Az állami támogatás közel 900 millió, míg a TAO-ból származó bevételük megközelítőleg 800 millió forint – mondta el Eszenyi Enikő. Az általa igazgatott színpadokon jelenleg A nagy Gastby, a Honderű, Anna Karenina és a Pál utcai fiúk előadásai futnak.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Közéleti Kávéház Eszenyi Enikő