Hirdetés
Szegeden 2019. december 4. 16:54 Forrás: Szeged Televízió

Ole Petersen: A tudomány összeköti a különböző hátterű embereket

Tizennegyedik alkalommal találkoztak egy, a világ élvonalába tartozó tudóssal a Szegedi Tudós Akadémia növendékei. Százhuszonhárom iskolából mintegy 1000 diák jött el a rendezvényre. A hétfőtől szerdáig tartó programban Ole Petersen, dán származású orvos-fiziológussal ismerkedtek meg a fiatalok. A találkozó alkalmából átadták az idei Kiváló Hallgató Díjat, amit Porkoláb Gergő kapott.

Hirdetés

Nobel-díjas vagy Nobel-díjhoz közeli tudósok segítik és inspirálják a fiatal szegedi kutatókat, a Szegedi Tudós Akadémia növendékeit. Az elmúlt három napban Ole Petersen járt náluk, aki az elsők között tesztelte a patch clamp technikát élő sejtekben. Petersen számos közleményt publikált a legnagyobb folyóiratokban, köztük a Nature-ben, a Cell-ben és a Lacnet-ben. A Cardiffi Egyetem kutatóprofesszora előadást is tartott a fiataloknak.

Az eseményről sajtótájékoztatón számoltak be a felek szerdán. Hegyi Péter, a találkozót szervező Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány programigazgatója a Szeged Televíziónak elmondta: a gimnazisták olyan tudósokkal és kutatókkal találkozhatnak, akikkel korábban nem kerülhettek kapcsolatba.

„A tanárok pedig olyan képzést kaphatnak, amit azelőtt nem kaptak, de emellett összekötjük a tanárokat az egyetemekkel is. Ők korábban nagyon komoly munkát végeztek, hiszen felfedezték a tehetségeket, és büszkeséggel töltheti őket, hogy a felfedezettjeik bekerülnek egy komoly felsőoktatási intézménybe” – mondta Hegyi Péter.

A programigazgató kiemelte: mindenki nyer a programmal, mert a diákok, a tanárok is fejlődnek, a kutatók pedig „tálcán kapják a legjobb tanulókat”.

Ole Petersen azt mondta, egy különleges programnak ígérkezett a visszatérni az iskolákba, megtalálni legtehetségesebb diákokat, és felvázolni nekik, mit gondol a tudományról.

A tudós hozzátette: úgy látja, hogy az ilyen találkozók nagyon fontosak, mivel a tudomány kiemelkedően fontos a jövő közösségének.

„Megtalálni a legtehetségesebb diákokat, megadni nekik azt a támogatást, amire szükségük van, kapcsolatba hozni őket valódi tudósokkal, egyfajta szolgálatot jelent az ország jövője érdekében.”

– tette hozzá.

Azt is elmondta: a diákoknak nyilván hatalmas inspirációt jelent a tudósok látogatása. A diákoknak egy kötetlen beszélgetés során azt mondta, hogy nincs többé nemzeti tudományos felfogás, mert

a tudomány nemzetközi léptékű. Ez szerinte azért is fontos, mert a tudományban különböző hátterű és különböző helyről érkező emberek találkoznak, és képesek együtt dolgozni, aminek az angol nyelv ismerete is a záloga.

Deli Mária és Veszelka Szilvia irányítása alatt kutat közel négy éve Porkoláb Gergő, aki megkapta a Kiváló Hallgató Díjat.

Porkoláb Gergő mentoraival egy új agyi gyógyszer-beviteli rendszert fejlesztenek. A rendszer abból áll, hogy azokat a hatóanyagokat, amelyek nem jutnak át a véragygáton, azaz nem jutnak be az agyba, nanorészecskékbe csomagolják, és a felülszínüket célzómolekulákkal borítják be. Így a nanorészecskéket már felismeri az agy, a hatóanyag pedig átjut a véragygáton. A célzórendszer alkalmas akár gyulladáscsökkentő szerek agyba juttatására is.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudós Akadémia Bert Sakmann Ole Petersen Porkoláb Gergő Hegyi Péter kutatás Szegedi Tudományegyetem