Művház 2019. december 4. 14:09

Fotókon elevenednek meg a táncművészet legszebb pillanatai a Reök-palotában

A Szegedi Kortárs Balett több táncosáról és előadásáról készült fotó is látható azon a kiállításon, amelyik pénteken nyílik TáncKépek címmel a Reök-palota második emeletén. A január 19-ig nyitva tartó tárlat képein a kortárs mellett a klasszikus balett, a néptánc és a társas tánc sokféle variációja is megjelenik.

A kiállítást december 6-án, pénteken 17 órakor Borbély László, a MANK operatív igazgatója nyitja meg.

A REÖK idei utolsó tárlata annak a kiállítás-sorozatnak a folytatása, amelynek keretében tavaly a legendás szegedi fényképész Bäck Manci, korábban pedig a világhírű cseh fotóművész, Jan Saudek alkotásait mutatták be a szecessziós palotában – mondta el a mai sajtóbejáráson a tárlat egyik kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész.

A mozgás ábrázolása mindig is a fotóművészet nagy kihívásai közé tartozott, különlegesen igaz ez a művészi mozgásra, a tánc- és mozgásművészetre. A lépést, az ugrást, a tartást, a mozdulat energiáját, a pillantást és az érintést fotográfiára fordítani óriási feladat, technikai és kompozíciós tehetséget követel. A tánc ábrázolása talán ezért is foglalkoztatja ősidők óta a művészeket, hiszen egy tünékeny pillanatot kell megörökíteni az örökkévalóságnak.

A Reök-palota és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a MANK közös kiállításának képein összesen 45 fotós különböző érzelme és hangulata mutatkozik meg a falakon. A több mint 70 alkotást bemutató tárlaton az elmúlt csaknem két évtized színpadi előadásainak és fotós főpróbáinak legszebb pillanatai láthatók.

Az alkotásokon sok ismerős arccal találkozhat a közönség, hiszen a Szegedi Kortárs Balett művészeit több képen is megörökítették a fotográfusok.

A csaknem félszáz alkotó között találhatjuk például a szegedi fotóművészt, Dusha Bélát, de a kiállítás egyik kurátora, Eifert János fotói is megcsodálhatók a falakon.

A kiállítás képeit ősszel már bemutatták a szentendrei MANK Galériában. Ott a szűk tér miatt egy kollázsszerű bemutatóra volt lehetőség, míg Szegeden a fotográfiai alkotások autonómiáját igyekeznek előtérbe helyezni. Ezt erősíti majd a különleges, a képekre maszkolt megvilágítás is.

Egyszerre szeretnénk ezzel a kiállítással tisztelegni a magyar kortárs fotográfia és a magyar táncművészet előtt – mondta Nátyi Róbert.

Kiállító művészek

Aczél Péter, Agócs József, Andrea Paolini Merlo, Baán Katalin, Bobál Katalin, Csillag Pál, Csorba Károly, Csörögi Dóra, Darab Dénes, Dudás Ágnes, Dudás Nándor Emil, Dusa Gábor, Dusha Béla, Eifert János, Fejér István, Futár Ernő, Gimesi András Gime, Huisz István, Kálmándy Pap Ferenc, Kincses Gyula, Koncz Dezső, Kőműves Kata, Körtvélyesi László, Máthé András, Mészáros Csaba, Montvai László, Olasz Ági, Palotai Misi, Pethő Bertalan, Ritter Antal, Sáfrány Levente, Sági Ági, Siklós Péter, Simon Csilla, Szabó Béla, Szedő Iván, Szendrei Tibor, Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Törköly József, Urbán Tibor, Váncsa Domokos, Vas Péter, Volpach-Bors Szilvia és Zsila Sándor.

Képünk illusztráció, nem szerepel a kiállítás anyagában.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó kiállítás Reök-palota tánc