Hirdetés
Szegeden 2019. december 4. 07:23

Dühöng a Szegedi Konfuciusz Intézet igazgatója is a Burján-ügy miatt

Burján Csaba válogatott gyorskorcsolyázó rasszista megjegyzést tett Kínára az Instagramon, mire lemondott a magyar csapat szövetségi edzője, Csang Csing Lina. A Szegedi Konfuciusz Intézet igazgatója sem hagyta szó nélkül az ügyet.

Hirdetés

„F*ckin China” felirattal posztolta ki az Instagram-oldalára Burján Csaba gyorskorcsolyázó, hogy sokat kell várakoznia a sanghaji repülőtéren a leszállás után.

A válogatott Nagojából utazott Sanghajba, a világkupa-sorozat következő állomására. A repülőtéri várakozás pillanatait és a tömeget örökítette meg Burján, majd mindezt egy Kínát sértő mondattal posztolta Instagram-oldalára.

A posztot látva a férfi gyorskorcsolya váltót olimpiai aranyéremhez segítő Csang Csing Lina edző felajánlotta a lemondását a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek (MOKSZ).

(Többekben felmerült, hogy egyáltalán miért rasszista a gyorskorcsolyázó posztja. Burján Csaba posztja azért olvasható rasszista megjegyzésként, mert a tömeget és a rosszul működő szolgáltatást általában azonosítja Kínával és a kínai emberekkel. Ilyen képet Magyarországon vagy a világ bármely táján lehet készíteni, ez nem kínai specifikum – a szerk.)

A 444.hu azt írja, hogy Csing Csang Lina a kínai CGTN televíziós társaságnak azt mondta: döbbenetes dühöt érez magában, amiatt, hogy Burján Csaba Kínát becsmérelte. Azt is hangsúlyozta, hogy 2012 előtt a magyar gyorskorcsolyázók egy érmet sem tudtak nyerni a világversenyeken, azóta viszont 150-szer állhattak dobogón. A legnagyobb eredménye a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó olimpiai aranyérme 2018-ban, amely az első magyar arany a téli olimpiák történetében.

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat” – mondta  Csing Csang Lina.

Az elnökség a sportolóhoz méltatlan megnyilvánulásért elnézést kért, a vezetőedző lemondását nem fogadta el, és tárgyalásokat kezdeményez vele. A kommüniké arra is kitér, hogy Burján is bocsánatot kért a vezetőedzőtől. Bánhidi Ákos csapatvezető döntése értelmében Burján nem lép jégre a péntektől vasárnapig tartó sanghaji világkupa-versenyen, hazautazik. A MOKSZ elnöksége úgy határozott – áll még a közleményben –, hogy a csapatvezető kérésére Burján ellen fegyelmi eljárást indít.

A Facebookon reagált az ügyre Mohr Richárd, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatója.

Azt írta:

„Nem kellene ebben az ügyben is rendet tenni az egyébként nem túl rosszul (az egyetemi tanároknál mindenképpen jobban) fizetett sportolók fejében? A kínai közmondás szerint: a jó hír ajtón túl sem jut, a rossz ezer mérföldet befut. A bunkóság miatt most majd mi, kínaisok szégyellhetjük magunkat, ki tudja, mennyi kapcsolatépítő munkát sikerült ezzel tönkretenni...”


A Konfuciusz Intézet a Kínai Népköztársaság nonprofit oktatási-kulturális intézete. Feladata a kínai nyelv és kultúra terjesztése, a kulturális kapcsolatok élénkítése. A Konfuciusz Intézet az egyes országok kulturális intézeteivel ellentétben a kínai kormány támogatását élvezi, és minden esetben egy helyi oktatási intézmény részeként működik – olvasható az intézet honlapján.

c.s.z.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Konfuciusz Intézet rövidpályás gyorskorcsolya Szegedi Tudományegyetem válogatott Burján Csaba Csing Csang Lina