Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 3. 16:07 Forrás: Szeged Televízió, MTI

Kétszázmillió forintból alakítottak ki mikrosebészeti oktatóközpontot Szegeden

A mikrosebészeti beavatkozások ellenőrzött, biztonságos, szimulációs körülmények között történő oktatását, gyakorlását szolgáló központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen.

Hirdetés

Lázár György, az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja a mintegy 200 millió forintos uniós támogatással megvalósult beruházás keddi átadásán elmondta, a 22 mikroszkópot és szimulációs eszközöket tartalmazó fejlesztés a szegedi orvosképzés hátterét megújító, 6,9 milliárd forintos költségvetésű program része.

A professzor hangsúlyozta, ahhoz, hogy a hallgatók megfelelő elméleti és gyakorlati tudással hagyják el az egyetemet, szükség van a mikrosebészeti oktatóközponthoz hasonló létesítményekre.

Boros Mihály, az SZTE Sebészeti Műtéttani Intézetének igazgatója elmondta: Szegeden 1999-ben indult el a legkülönbözőbb beavatkozások során használt mikrosebészet oktatása. Előbb választható, majd kötelező kurzus lett a graduális, később a posztgraduális képzésben.

Az orvostanhallgatók és fogorvostan hallgatók mellett a traumatológia, génsebészet, idegsebészet és ideg- vagy érvarratok során alkalmazott technikákat tudják elsajátítatni a fiatal orvosok.

Boros Mihály hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően a képzésben részt vevők létszámát megduplázhatják az új központ segítségével. A központot vezető Szabó Andrea egyetemi docens közölte,

az általánosorvos- és fogorvoshallgatók olyan háromdimenziós képet adó asztali mikroszkópnál sajátíthatják el a mikrosebészet alapjait, amelyek képét monitorra vetítik ki, így az oktatók nyomon követhetik a diákok tevékenységét.

A húszórás kurzusok során a hallgatók megtanulják lassítani mozdulataikat, elsajátítják a speciális mozgáskoordinációt, a képzés végén pedig képesek lesznek egy egymilliméteres átmérőjű ér összevarrására. Megfelelő tapasztalatot és rutint szereznek későbbi munkájukhoz.

Az oktatóközpontban tíz – egyszerre két vagy három ember által használható – oktatómikroszkóp is működik, amelyeknél a sebészrezidensek az asszisztált műtétekhez szükséges ismereteket sajátíthatják el – mondta Szabó Andrea.

A mikrosebészet a nagyított sebészet egyik ága, ahol az orvosok mikroszkóppal vagy nagyító szemöveggel dolgoznak. A két milliméternél kisebb műtendő területeknél van szerepe: rekonstrukciós, helyreállító műtéteknél szövetek átültetéséekor, erek, idegek varrásánál. A szívesebészetnél koronária-műtétek esetében, a szemészetben is erek varrására és egyéb szövetek szeparálásakor használják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE Boros Mihály Lázár György oktatás Szabó Andrea
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés