• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A Csillagbörtönben készült alkotások díszítik a szegedi szociális intézményeket
Szegeden 2019. december 3. 09:55

A Csillagbörtönben készült alkotások díszítik a szegedi szociális intézményeket

Olajfestményeket, grafikákat és cérnaképeket készítettek az elmúlt hónapokban a Szegedi Fegyház és Börtönben élő elítéltek. A karácsonyi ajándéknak szánt alkotásokat hétfőn vette át Zsótér Ágnes, a Szegedi Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény igazgatója a Csillagbörtön dísztermében.

Az ajándékozás ötletgazdája egy börtönbüntetést töltő elítélt volt, aki régóta készít szabadidejében cérnaképeket.

– Azt gondolom, nem lenne jó dolog ennyi év után a sértettem hozzátartozójának egykori érzelmeit, sérelmeit, fájdalmát megbolygatni és felszínre hozni úgy, hogy bármiféle módon felkeresem őt. Ezért jutott eszembe az, hogy egy gyermek- vagy szociális intézményt kellene megcélozni ezzel a programmal, ahol szívesen fogadnák az elítéltek által készített alkotásokat – fogalmazta meg a jóvátétellel kapcsolatban gondolatait az ötletgazda.

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen indította el a 4,2 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló, jövő nyárig tartó, Fogvatartottak reintegrációja elnevezésű programot a csatlakozó régiók büntetés-végrehajtási intézeteiben.

Ennek egyik lényeges eleme a jóvátételi program, amelynek keretében a fogvatartottak nem közvetlenül a sértetteknek nyújtják a jóvátételt, hanem a helyi közösség, illetve annak egy csoportja számára.

A jóvátételi programok célja egyfelől a fogvatartott számára a bűncselekmény okozásával, illetve annak okozatával való szembenézés és a felelősségvállalás elősegítése, másfelől a helyi közösség érzékenyítése, a jóvátétel elfogadásával a társadalmi visszailleszkedés elősegítése.

A felhíváshoz Szegedről csatlakozott még három fogvatartott rajzokkal és olajfestményekkel. Így összesen negyven alkotás gyűlt össze december elejére, amelyek Szegeden a Családok Átmeneti Otthonát, idősotthonokat és hajléktalanszállókat fognak díszíteni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csillagbörtön ajándékozás