Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Mendelssohnnal és Grieggel készülnek idei utolsó koncertjükre a szegedi szimfonikusok
Művház 2019. december 2. 21:39

Mendelssohnnal és Grieggel készülnek idei utolsó koncertjükre a szegedi szimfonikusok

Ha egyetlen jelzőt kellene keresni a Szegedi Szimfonikus Zenekar keddi koncertjére, akkor az északi lehetne. A magyarázat egyszerű: Mendelssohn két skót témájú műve mellett a norvég Grieg egy zongoradarabját hallhatja a szegedi közönség.

Hirdetés

A szokásoknak megfelelően a Szegedi Nemzeti Színházban rendezik az év utolsó nagykoncertjét. Mendelssohn Hebridák című műve a zeneszerző egy skóciai útjának emlékét őrzi. Az 1830-ban komponált mű különlegessége, hogy a Skócia partjaitól nyugatra elterülő, több mint negyven szigetet magában foglaló Hebridák egyik barlangja adta az ihletet a zeneszerzőnek. A művet 2016 januárjában a Fesztivál Zenekar játszotta a Mendelssohn–Schumann-maratonon, a MÜPÁ-ban.

A Hebridákon található Fingals Cave nevű barlang különlegessége, hogy az év egyetlen napján, december 16-án világítja be a nap annak teljes 69 méteres hosszúságát. A legenda szerint Mendelssohn ezen a napon fejezte be a Hebridák komponálását. 
Edward Grieg A-moll zongoraversenye szintén a koncerttermekben sokszor felcsendülő mű, ami a szegedi koncerten Balázs-Piri Soma zongoraművész tolmácsolásában hangzik majd fel. 

A koncert zárásként ismét visszatér Skóciába: Gyüdi Sándor vezénylésével játsszák majd Mendelssohn Skót szimfóniáját. A mű, noha csak 1842-ben készült el, és szerzője Viktória királynőnek ajánlotta, valójában egy 1829-es ottani kirándulásnak köszönheti létrejöttét. A zeneszerző ekkor látogatta meg az ott élő írófejedelmet, Walter Scottot, és sokat barangolt a semmi mással össze nem téveszthető komor skót hegyek között. A sötét tónusú zene remekül érzékelteti a zord északi táj kietlenségét és ridegségét. A Skót szimfónia Mendelssohn legismertebb művei közé tartozik. 

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koncert Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Szimfonikus Zenekar komolyzene