Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 2. 06:06 Forrás: MTI

A klímaváltozás már nem hosszú távú probléma az ENSZ-főtitkár szerint

Hanem olyan globális válság, ami komolyan fenyegeti az emberiséget.

Hirdetés

António Guterres ENSZ-főtitkár madridi sajtótájékoztatóján arról beszélt, a klímaváltozás gyorsabb, mint amennyire az emberiség e változás megfékezése útján halad, és hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút.

Mint mondta, a klímaválság hatásai nyilvánvalók: a mérések kezdete óta az elmúlt öt évben volt a legmelegebb, a tengerek szintje a legmagasabb, a sarki jégtakarók példátlan sebességgel csökkennek, a szárazföldi és tengeri biodiverzitás veszélyben van. Emellett növekvő gyakorisággal fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek.

„Sok évtizeden át az emberi faj háborút viselt a bolygó ellen, és a bolygó most visszatámad”

– mondta.

António Guterres szerint szavai mégsem a kétségbeesés, hanem a remény üzenetét hordozzák azért, hogy az emberiség nézzen szembe és hagyjon fel a természet pusztításával, ahogy azt a tudományos világ is sürgeti.

A katasztrofális következmények elkerüléséhez szükséges, hogy a globális felmelegedés növekedése ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot ebben az évszázadban

– tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár szorgalmazta a cselekvés új korszakának kezdetét, a klímaválsággal szembeni ambiciózusabb globális küzdelmet. A kormányoknak erős elkötelezettséget kell tanúsítaniuk a karbonsemlegesség 2050-es elérése, valamint a károsanyag-kibocsátás drámai csökkentése mellett 2030-ra.

Véleménye szerint a klímavédelemben Európának a globális tárgyalások alappillérét kell alkotnia, amelyhez jelentős erkölcsi tekintélyt fog adni, ha a kontinens minden tagállama eléri a karbonsemlegességet.

„Világosan látjuk, hogy a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátói nem veszik ki részüket, pedig nélkülük célunk elérhetetlen”

– mondta többek között az Egyesült Államokra utalva, ami a jövő évtől felmondta részvételét a párizsi klímaegyezményben.

Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének a spanyol fővárosban hétfőn kezdődő 25. ülésén (COP25) a világ 196 országa képviselteti magát, 50 állam- és kormányfő lesz jelen, csakúgy, mint az Európai Unió új vezetői. A szervezők összesen mintegy 25 ezer résztvevőre számítanak a kéthetes klímakonferencián.

A konferencia elnöke Chile, eredetileg ugyanis a dél-amerikai ország adott volna otthont a rendezvénynek, ám egy hónappal ezelőtt a folyamatos utcai zavargások miatt visszalépett a házigazda szerepétől. Spanyolországban a COP25 idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be: december 14-ig ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést, így a schengeni országok állampolgárainak is érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatniuk a be- és kiutazáskor. A spanyol belügyminisztérium az egész madridi tartományban megerősítette a rendőri jelenlétet, fokozottan a konferencia és az ahhoz kapcsolódó rendezvények helyszíneinek környékén.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ENSZ klíma klímakatasztrófa klímaváltozás környezetszennyezés környezetvédelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés