Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 1. 18:52

A hit gyertyáját Szabó Sándor és Vincze Délia lobbantotta lángra a Dóm téren

Képriport
Képesek vagyunk-e hinni abban, hogy a gyűlöletkeltés megállítható a világban és az országban? Képesek vagyunk-e hinni abban, hogy a tudás, a tehetség és szorgalom számít az életünkben? Képesek vagyunk-e hinni abban, hogy minden rászorulónak segíteni kell?

Hirdetés

Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Vincze Délia, a Szegedi Evangélikus Egyházközség lelkésze gyújtotta meg Szeged óriás adventi koszorújának első, a hitet szimbolizáló gyertyáját vasárnap este a Dóm téren.

Az ünnepi esemény a Szegedi Nemzeti Színház adventi kvartettjének – Toronykői Hornyák Renáta, Kónya Krisztina, Rákai András és Szélpál Szilveszter – közös énekével kezdődött, majd Szabó Sándor országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz:

– A karácsony hangulata idén is beköltözött a városba és az egész országba, már mindenütt kigyúltak az ünnepi fények. Advent időszakában érdemes egy kicsit megállnunk és végig gondolni, mi történt idén és milyen céljaink lesznek a következő évre – kezdte ünnep köszöntőjét Szabó Sándor, majd kiemelte, fontos, hogy legyen céljaink, higgyünk is azokba és cselekedjünk a megvalósításukért.

Az adventi koszorú első gyertyája a hitet szimbolizálja. A honatya ennek kapcsán tette föl kérdéseit.

Képesek vagyunk-e hinni abban, hogy a gyűlöletkeltés megállítható a világban és az országban? Képesek vagyunk-e hinni abban, hogy a tudás, a tehetség és szorgalom számít az életünkben? Képesek vagyunk-e hinni abban, hogy minden rászorulónak segíteni kell?

– Én hiszek abban, hogy az ellentétek nemcsak karácsonykor, hanem máskor is félre tehetők. Ha tiszteljük és megbecsüljük egymást, akkor nagy dolgokra vagyunk képesek. Hiszen abban is, hogy a szeretet, ha tovább adjuk, megsokszorozódik. Hiszem, hogy Szeged sok mindenben jó példával jár elöl az ország más városai előtt, hiszen sok karitatív szervezet működik a városban és az önkormányzat is egyedülálló szociális hálót működtet. Hiszek abban is, ha vannak céljaink, van hitünk és képesek vagyunk tenni is azokért, akkor együtt jövőre is nagy dolgokra leszünk képesek – zárta ünnepi gondolatait Szabó Sándor.

A gyertyagyújtáson készült további fotóink ide, vagy a fenti nyitóképre kattintva láthatók (fotók: Iványi Aurél)

Vincze Délia, a Szegedi Evangélikus Egyházközség lelkésze köszöntőjében a fény és az emberi szeretet fontosságáról beszélt.

Milyen lenne a karácsony az ünnepi fények nélkül? – tette fel a kérdést.

– Nem tudjuk az adventet fények nélkül elképzelni. A próféta szerint aki sötétségben él, az Isten fényére szomjazik. Karácsony közeledtével, Krisztus érkezésével erre a fényességre vágyunk. Arra, hogy a mindennapjaink sötétjébe, a bizonytalanságba érkezzen valaki, aki biztos támasz lehet az életünkben. A szeretteink az igazi támaszaink, ők, akik színt hozhatnak az életünkbe, akik beragyogják a napjainkat. De fontos, hogy a tengernyi fény között meglássuk az igazi fényt, Istent is az életünkben, hogy ne csak a karácsonyfa tetején égjen a fény, hanem bennük, a szívünkben is, amikor egymásra nézünk. Legyen mindenkinek ilyen a karácsonya – kívánta a téren megjelent sok száz szegedinek a lelkész.

Az ünnepi beszédeket követően Szabó Sándor és Vincze Délia közösen meggyújtották a város óriás adventi koszorúján a hitet jelképező első gyertyát.

Az ünnepi gyertyagyújtást megelőzően az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a közgyűlés szocialista frakciójának képviselői – többek között Mészáros Tamás, Ménesi Imre és Tóth Károly –, valamint Szabó Sándor országgyűlési képviselő forró teával és bejglivel várták a szegedieket a Dóm téren.

Az adventi koszorú második, a reményt szimbolizáló gyertyáját jövő vasárnap, december 8-án 17 órakor Botka László polgármester és Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke gyújtja meg a Dóm téren.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: advent Dóm tér gyertyagyújtás Szabó Sándor karácsony
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés