Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 1. 15:34 Forrás: MTI

A fogyasztás érzelem nélküli kultúrája ellen szólalt fel Ferenc pápa

Az egyházfő a szeretet és a család karácsonyát hirdette beszédében advent első vasárnapján.

Hirdetés

Ferenc pápa a kielégíthetetlen fogyasztási vágyat olyan vírusnak nevezte, ami gyökereinél fertőzi meg a hitet is, mert elhiteti, hogy az élet kizárólag a birtoklástól és fogyasztástól függ, és figyelmünket elvonja Istenről és a közelünkben levő embertársainkról.

„Testvéred ajtódon kopogtat, de csak zavar téged, mivel felborítja terveidet. Ez a fogyasztói társadalom egoista magatartása”

– mondta az egyházfő.

„A mai embert tárgyak veszik körül, de nem tudja minek. Sok javunk van, de nem a jót szolgáljuk, az otthonok megtelnek tárgyakkal, de hiányoznak belőlük a gyermekek (...) ez a mai világ drámája (...) demográfiai télben élünk”

– hangsúlyozta a pápa.

Hozzátette, hogy a tárgyakat halmozó emberiségnek semmi sem elég, mindenki fenyegetve érzi magát a másiktól, örökös az elégedetlenség, egyre több a harag és gyűlölet.

Ferenc pápa advent első vasárnapján a Szent Péter-bazilikában mondott homíliát a Rómában élő kongói katolikus közösségnek bemutatott misén. A Szent Péter téren a déli Úrangyala-imádságot követő beszédében az egyházfő aggodalmát fejezte ki az Irakban kialakult helyzet miatt, emlékeztetve az utóbbi napok tüntetéseinek könyörtelen elfojtására. Megbékélést sürgetett az egész iraki nép számára.

Az egyházfő délután a Rómától száz kilométerre levő Greccio ferences szentélyébe látogat. Szent Ferenc 1223-ban az adventi időszakban Greccio egyik barlangjában rekonstruálta Jézus születésének betlehemi helyszínét, és ez indította el a betlehemállítás mai napig tartó karácsonyi hagyományát. Szent Ferenc betlehemi barlangjában Ferenc pápa apostoli levelet ír alá, ami az Admirabile signum (Csodálatraméltó jel) latin címet kapta, és a betlehem jelentőségéről szól.

(Fotó: AFP/Vincenzo Pinto)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: advent Ferenc pápa fogyasztás karácsony Vatikán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés