Túl a városon 2019. november 30. 13:35

Tizenhat év után elküldték a kamara elnökét az orvosok

Elegük lett Éger Istvánból a Magyar Orvosi Kamara tagjainak, határozottabb és eredményesebb érdekképviseletet akarnak maguknak, ezért elküldték a tizenhat éve regnáló elnököt. Kincses Gyulát választották a helyére.

Éger megy, Kincses jön, 202–120 arányban szavaztak az új elnökre a tagok. Kincses alelnökei: Lénárd Rita és Álmos Péter, a fogorvosi alelnök Nagy Ákos – ez a szombati orvoskamarai ülés legfontosabb hozadéka.

Ami talán még ennél is fontosabb, hogy Kincses tagja a kamarán belül legmarkánsabb elképzeléssekkel bíró Újratervezés orvoscsoportnak, akik a hivatalos – Éger-féle – kamarai álláspontnál mindig erőteljesebb és határozottabb képviseletet követeltek. Erre lehet számítani a jövőben is. Az alelnökök is az Újratervezés tagjai.

A 40 ezer orvost tömörítő kamara évek óta nem tudott komoly eredményeket elérni a kormánynál annak érdekében, hogy érdemi változások történjenek a magyar egészségügyben. Ez lenne most Kincses Gyula feladata.

Kincsestől egyébként nem áll messze a politika sem, 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő, 1998 és 2000 között az Orbán-kormány idején tanácsadó, elemző és miniszteri kabineti tag is volt. Szakértelmét nehéz megkérdőjelezni, olyannyira, hogy a Gyurcsány-kormány is igényt tartott rá, mégpedig 2007-ben és 2008-ban, mint egészségügyi államtitkár.

Az Újratervezés csoport korábbi követelései:

A kormány írja alá azt a megállapodást, ami garantálja, hogy a szakorvosi bérminimum már 2020-ban érje el a bruttó 1 millió forintot, és a hálapénz adása és elfogadása legyen törvénytelen. (A törvény jelenleg az utólag adott ajándékot még pénz formájában sem tiltja – a szerk.)

Álljon fel egy munkacsoport, a kormányzati oldal (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Magyar Orvosi Kamara, a Kórházszövetség és a betegszervezetek küldötteiből), és fél év alatt együtt nézzék át az egészségügy helyzetét, valamint a teendőket.

A munkacsoport újabb fél éven belül egy magalapozó tanulmányt követően, társadalmi vita után újabb fél év alatt – szakértőket is bevonva – teljes fejlesztési és átalakítási tervet tesz le az asztalra, méghozzá 

 • az egészségügyi rendszerünk modelljére,
 • az egészségügyi finanszírozás fő számaira,
 • az ellátórendszer javasolt szerkezeti és szervezeti változásaira,
 • a köz- és a magánegészségügy viszonyára,
 • a szolgáltatás-finanszírozási rendszer átalakítására,
 • a szakmai minimumfeltételeknek a szakmai irányelvekkel összehangolt megújítására,
 • a képzés, szakképzés átalakítására, ideértve a rezidensek státusának újragondolását,
 • az egészségügy teljesítmény- és eredményesség mérésére és annak értékelésének nyilvánosságára,
 • a lakosság egészségtudatosságának és terápiás együttműködésének ösztönzésére,
 • a speciális ágazati szociális – egészségügyi programokra,
 • az Újratervezés Csoport programja közt szerepel az is, hogy öt év alatt elérjék az egészségügyet vezető miniszter által is indokoltnak tartott bruttó 1 millió 500 ezer forintos szakorvosi bért. Azt is szeretnék elérni, hogy a rezidensek illetménye a kezdő szakorvosi bér 70 százaléka legyen, azaz bruttó 1 millió 50 ezer forint.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Magyar Orvosi Kamara Újratervezés Csoport Éger István Kincses Gyula egészségügy orvos