Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 30. 09:41

Öt fontos kérdés Fekete-Győr Andráshoz

Politikai generációváltásról, közvetlen államfőválasztásról, és két ciklusra korlátozott hivatali idejű miniszterelnökségről beszélt a közönségének Fekete-Győr András Szegeden. Ezután készségesen válaszolt néhány kérdésre.

Hirdetés

2022-ben, 33 évesen még nem fogok ott tartani, hogy miniszterelnök legyek - mondta Fekete-Győr András, aki egy köztiszteletben álló, párton kívüli hozzáértő személyt tudna elképzelni Magyarország következő miniszterelnökének. Azt is hangsúlyozta, hogy a Momentumnak történelmi felelőssége is van abban, hogy megszólítsa a csalódott, mérsékelt jobboldaliakat a következő időszakban. Pártja népszerűsége nagyot nőtt az elmúlt hónapokban, "ahol megjelenik a Momentum, az ott élők 20 százaléka azonnal a Fidesz ellen szavaz" – tette hozzá.

– Hogyan próbálják meg távol tartani a Momentumtól a megélhetési politikusokat?

– Nálunk van szerintem a legszigorúbb felvételi eljárás az összes párt közül. A helyi szervezeti elnökök interjúztatják a jelentkezőket, miután a Momentum központja átvilágította az illetőt. Azt nagyon nehéz kiszűrni, hogy valaki mennyire politikai szerencselovagként vagy megélhetési politikusként érkezik. Ha megfelel, akkor adunk egy esélyt a közös munkára, ha azt látjuk, hogy valaki megélhetésből akar idejönni, akkor annak nem adunk lehetőséget. Megdolgoztatjuk az illetőt. Azon szoktunk poénkodni, hogy amikor eljátszunk a gondolattal, hogy felvegyük Szél Bernadettet vagy Hadházy Ákost, akkor az első dolog lenne, hogy adunk egy pultot nekik, és álljanak ki velünk egy köztérre, vagy menjenek el kopogtatni. Ezek az aktivitások beépültek a Momentum közösségébe, ezt is elvárjuk a tagjainktól.

– Másfél éve beszélgettünk utoljára, akkor azt mondta, hogy vannak kémek a pártban, akik csak azért csatlakoztak a Momentumhoz, hogy információkat juttassanak ki. Mi a helyzet most?

– Voltak beépített emberek a Momentumban. Sokak magatartásáról lerítt, hogy valaki küldte őket. Volt köztük olyan, akit a Fidesz küldött és volt olyan, akit az MSZP. Őket kizártuk a Momentumból. Nem tudhatom, hogy vannak-e még beépített emberek, de szivárogtatás több mint egy éve nem volt.

– Egyre inkább úgy látszik, hogy előbb-utóbb a Momentum válthatja a Fideszt Magyarországon, van némi hasonlóság a Momentum és a Fidesz népszerűségének fejlődése között. Az, ahogyan anno a Kádár-rendszer "puhította" a Fideszt, hasonló ahhoz, ahogyan a Fidesz bánik most a Momentummal. Milyen módszerekkel küzd a hatalom a Momentum ellen?

– Bemegyek reggel az irodámba, és négy NAV-os nyomozóval nézek szembe. Jöjjenek csak. Fel vagyunk rá készülve, és a lelkiismeretünk is tiszta. Cseh Katalin komoly támadásokat kapott, Donáth Annának az egész családját össztűz alá vették. Együtt kell élni ezzel, és támogatni kell egymást. Ebben a rendszerben szinte minden lehetséges, a politikai gyilkosságok talán nem, mert ez még nem Oroszország, de afelé megyünk.

– A szocialisták „elfogyásának” egyik oka a vidék elfelejtése volt, megszűntek a vidéki szervezetek, ami hozta magával a népszerűségük csökkenését. Hogy áll ehhez a Momentum hosszú távon?

– Óriási hibákat követtek el a szocialisták. Ha egy politikai közösség elveszti a hitét, akkor felszámolódnak a helyi szervezetei. Az a célunk, hogy bejárjuk a kistelepüléseket, és áttörjük a falvak köré épített narancssárga falat. Úgy látjuk, hogy csak a Momentumnak van lehetősége az áttörésre, mert a fiatalok jelenléte mindenkiben pozitív élményt támaszt, ez látszott az önkormányzati választásokon. A Nyugathoz való tényleges felzárkózás velünk elérhető. Sokan ott tanultunk, dolgoztunk, onnan hozzuk a mintákat.

– Volt már néhány párt, amelyik így indult. Mi a helyzet az önreflexióval? Mennyire figyelik önmagukat, a személyiségük változását, hogy ne kövessék el a már ismert hibákat?

– Nagyon figyelünk magunkra, a közösségünk önreflexív. Rengeteget beszélgetünk, dolgozunk csoportpszichológussal, szervezetfejlesztőkkel. Professzionális módon készülünk arra, hogy egy új korszakot nyissunk az ország történetében. Ez egy olyan hivatás, amiben rengeteg impulzus éri az embert, pozitív és negatív érzések vesznek körül bennünket, látjuk, hogy sok a lopás, a hazugság, az elnyomás. Nem szabad, hogy ez megfertőzzön bennünket. Ehhez kell a támogatás, és ezt igénybe is vesszük.

c.s.z.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete-Győr András Fidesz lakossági fórum miniszterelnök Momentum politikai vita választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés