Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2019. november 29. 22:47 Forrás: police.hu / MTI

A szerb–magyar határ alatt átvezető alagutat számoltak fel a rendőrök Ásotthalomnál

44 illegális bevándorlót is elkaptak.

Hirdetés

Két, a szerb–magyar határ alatt átvezető alagutat számoltak föl a rendőrök – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság pénteken.

Ezt megelőzően még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az alagutakról csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, az egyik 34 méteres alagút Ásotthalomnál volt, hatméteres szintkülönbséggel, a másik pedig egy 21,7 méteres alagút Bács-Kiskun megyében, Csikéria térségében.

A rendőrség ezt követő pénteki közleménye szerint a déli határszakaszon szolgálatot ellátó járőrök a járatokat nem sokkal befejezésük után fedezték fel, mindkét, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagút életveszélyes volt.

Az ásotthalmi alagútnál a rendőrök 44 illegális bevándorlót tartóztattak föl, a csikériainál senki nem jutott át – közölték.

Az alagutak készítői mindkét esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra, a be- és kijáratukat növényzettel takarták. A rendőrség gondoskodott az alagutak betemetéséről – írta a közlemény.

A Csongrád megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrök a 44 tagú csoport nyomait visszakövetve találták meg az ásotthalmi alagutat. A csoporttal egy embercsempészt is elfogtak, a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Szilassi-Horváth Jenő közölte, az átlagosan 40-50 centiméter szélességű, mintegy 60 centiméter magasságú alagút kialakítását a felszín lejtése és a homokos-agyagos talaj tette lehetővé. A járat legmélyebb pontja hat méteren volt, az alagutat semmilyen támasztószerkezet nem biztosította, bármelyik pillanatban beomolhatott volna.

Az alagút a felfedezése előtt csak pár nappal készülhetett el, kialakítása a talajtani szakértő véleménye szerint néhány hétig tarthatott. A kézi erővel kitermelt földet a határ vajdasági oldalán futó csatornába hordták, ahonnan elvitte a víz – mondta el az ezredes.

A főkapitány-helyettes az eset kapcsán azt is elmondta, hogy a határ vonalát drónokkal ellenőrzik, és kifejezetten keresik azokat a talajelváltozásokat, amik alagút ásásra utalhatnak. Emellett a szlovák hatóságok által biztosított talajszkennerrel ellenőrizték a legkritikusabb szakaszokat, de nem találtak újabb járatot.

Ha szeret rendőrségi sajtótájékoztatókat nézni, ezt most itt megteheti.

(Nyitókép: police.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ásotthalom Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság menekült migráció migráns rendőrség Szerbia
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés