Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek kell lennie az Európai Parlament legfontosabb feladatának az unió lakói szerint
Túl a városon 2019. november 29. 22:18 Forrás: MTI

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek kell lennie az Európai Parlament legfontosabb feladatának az unió lakói szerint

Valamint a környezet, az óceánok és a természeti sokféleség megőrzése a legfontosabb feladat, legalábbis ez derül ki az EP megbízásából készült, pénteken közzétett felmérésből.
Hirdetés
Hirdetés

Az átfogó közvélemény-kutatás szerint tizenegy uniós tagállamban gondolják úgy, hogy a környezet megóvása a legfontosabb ügy. Különösen Svédországban (62 százalék), Dániában (50 százalék) és Hollandiában (46 százalék) volt magas az így vélekedők aránya. Uniós átlagban 32, Magyarországon 30 százalékos volt azok aránya, akik ezt a területet tették az élre.

A válaszadók szerint az EP-nek az éghajlatváltozás mellett a levegőszennyezéssel (uniós átlagban 35 százalék), a tengerek szennyezésével (31 százalék), majd az erdőirtással és a növekvő hulladékmennyiséggel (mindkettő 28 százalék) is sürgetően foglalkoznia kell.

A felmérésből kiderül az is, hogy tízből hat európai gondolja úgy, hogy a fiatalok által vezetett tüntetések nemzeti és európai szinten is közvetlen hatással vannak a politikára. A legnagyobb arányban az írek (74 százalék), a svédek (71 százalék) és a ciprusiak (70 százalék) meggyőződése szerint vezetnek majd a tiltakozó akciók politikai lépésekhez uniós szinten. A magyarok 67 százaléka, a csehek 42 százaléka, a briteknek pedig a 47 százaléka vélekedett így.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint a felmérés eredményei egyértelműen mutatják, hogy az európaiak lépéseket várnak az Európai Uniótól az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Mint mondta, az EP csütörtökön fogadott el állásfoglalást, ami éghajlati és környezeti vészhelyzetet hirdet Európában és a világon.

„Odafigyelünk az európaiak véleményére, és tudjuk: nem csak szavakra, de tettekre is szükség van” – mondta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Parlament Európai Unió klímaváltozás környezetszennyezés környezetvédelem