Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Az ellenzéki képviselők jogait korlátozná a Fidesz: szolidaritási akcióval tiltakoztak az Európai Parlamentben
Túl a városon 2019. november 27. 07:25

Az ellenzéki képviselők jogait korlátozná a Fidesz: szolidaritási akcióval tiltakoztak az Európai Parlamentben

Az akciót Ujhelyi István kezdeményezte, mert szerinte a magyar kormánypártok ilyen messzire még nem merészkedtek. A tervezet szerint Kövér László akár ki is zárhatja a képviselőket a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból.

Hirdetés

Magyar ellenzéki EP-képviselők mellett többek között az S&D-frakció spanyol elnöke, Iratxe García Pérez is részt vett azon a szolidaritási akción, amit az Európai Parlament strasbourgi épületében tartottak kedden, a plenáris ülés szünetében. Az eseményt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kezdeményezte, mert szerinte a magyar kormánypártok az országgyűlési képviselők jogainak csorbítására készülnek.

Az akcióról kiadott közlemény azt írja:

„a Fidesz módosítani akarja a képviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy ezzel akadályozza az ellenzéki képviselők kormánykritikus munkáját. A Fidesz többek között megszüntetné az országgyűlési képviselők azon jogát, hogy előzetes egyeztetés nélkül is beléphessenek a közintézményekbe, de korlátoznák szabad véleménynyilvánítási jogukat is a parlamentben. A tervezet szerint Kövér László házelnök adott esetben egy évre megvonhatja a képviselők fizetését - miközben a törvény más kereső foglalkozást tilt a számukra -, de akár ki is zárhatja őket a Parlament és a Képviselői Irodaház épületéből is, ezzel gátolva őket a munkájukban vagy szavazati joguk alkotmányos gyakorlásában.”

Ujhelyi István a szolidaritási akció kapcsán azt mondta, dolguk és kötelességük kiállni a jogaikban korlátozott ellenzéki, magyar országgyűlési képviselők mellett. „Sok mindent láttunk már a fideszes módszerekből, de ilyen messzire még nem merészkedtek. Hiába hivatkoznak arra, hogy az Unió más parlamentjeiben milyen ehhez hasonló szabályok vannak, az aljas szándék és a házmester-tempó csakis az illiberális Orbán-rendszer sajátja. Pontosan ismerjük a Fidesz elvtelenségét, pontosan tudjuk, hogy a szabályokat azért szigorítják, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéki politikusok munkáját. Ez pedig tűrhetetlen, gyáva és erkölcstelen lépés, amely ellen Európában is szót kell emelni” – mondta Ujhelyi.

A szolidaritási akción részt vettek a Demokratikus Koalíció európai politikusai, Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, valamint német, osztrák és svéd delegációvezetők, illetve politikusok, többek között Udo Bullmann korábbi német frakcióvezető is.

(fotó: MTI/Kovács Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Parlament Fidesz KDNP Kövér László Orbán-kormány Országgyűlés tiltakozás Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés